fogyás,diéta,edzés,életmódváltás

Le akarsz dobni pár kilót, de diétázás alatt nincs elég energiád? Íme a 3 tanács

Forrás: Getty Images
Ha te is azok közé tartozol, akik év elején elhatározták, hogy leadnak pár kilót, de nem ész nélkül fogyókúráznál, és azt sem szeretnéd, hogy az edzések rovására menjen, akkor tarts be pár fontos szabályt!

Először is: Ha szeretnél fogyni (tartósan és egészségesen), de közben a futóedzéseket is ki akarod maxolni, akkor nem teheted meg, hogy koplalsz. A kalóriabeviteled semmilyen körülmények között ne menjen az alapanyagcseréd alá, mert akkor raktározó üzemmódba kapcsol a szervezeted, és lelassul az anyagcseréd, plusz levert és fáradt leszel, minőségi edzésmunkát pedig nem fogsz tudni végezni. Tehát, ha a kalóriaszámlálás mellett döntesz, akkor számold ki, mennyi az alapanyagcseréd, és az alá soha, de soha ne menj be!


A WHO ajánlása szerint férfiak esetében így néz ki a képlet:

  • 18-30 év között: 15,3 X testtömeg + 679
  • 31-60 év között: 11,6 X testtömeg + 879
  • 61 felett: 13,5 X testtömeg + 487

Nők esetében pedig:

  • 18-30 év között: 14,7 X testtömeg + 496
  • 31-60 év között: 8,7 X testtömeg + 829
  • 61 felett: 10,5 X testtömeg + 596

Természetesen egyénileg változhat, de jó iránymutató tud lenni.

Az is nagyon fontos, hogy az étrended kiegyensúlyozott legyen vitaminok és tápanyagok tekintetében. Tudjuk, ott vannak a ketósok meg az időszakos böjtölők, és persze mindenkinek egyénileg kell megtalálnia azt a módszert, ami beválik neki, de általánosságban a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szénhidrátra, fehérjére és zsírra is szükség van, ahogy reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára is. Az energiaszint lecsökkenését gyakran vitamin- vagy szénhidráthiány okozza, esetleg, ha túl sok zsírban gazdag ételt fogyasztasz. Szóval, hiába diétázol és mellőzöl bizonyos ételeket, arról bizonyosodj meg, hogy az étrended magas vitamintartalmú ételeket tartalmaz, a nap folyamán szépen elosztva fogyasztod el őket, és mind a három fontos tápanyag megtalálható bennük!

Ahhoz, hogy könnyebben add le a pluszkilókat, és közben energiád is legyen, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás, szóval ebből soha ne spórold ki az időt, és arra is törekedj, hogy a téged érő stresszhatások se okozzanak komoly károsodást. Hogyan? Reggelente például telefon nélkül indítsd a napot egy finom tea kíséretében, meditálj 10 percet, vagy csak hallgass olyan zenét, ami mindig jókedvre derít! Esetleg napközben sétálj egyet a munkahelyed körül a napsütésben.

Bármilyen diétás módszert is választasz, ezt a három szabályt tartsd be, és akkor nem megy az edzések rovására sem!