Borítókép: 3 tipp - így hidratálj a maraton előtt és közben

3 tipp - így hidratálj a maraton előtt és közben

Forrás: getty images
Áprilisban elindult a futóversenyek szezonja és ilyenkor a frissítésen sem árt elgondolkodni.

Ha te is a maratoni távot céloztad meg a Generali Runner’s World Runon, vagy bármelyik másik versenyen, érdemes megfogadnod John Brewer, sporttudománnyal foglalkozó szakember tanácsait, amik jól fognak jönni.

1. A verseny előtti 1-2 nap

Az, hogy kinek, mennyi vízre van szüksége, egyénenként eltérő lehet. Érdemes viszont az időjárásra figyelni, hiszen minél melegebb lesz a verseny napján, annál jobban oda kell figyelni a hidratációra. A legjobb tanács ilyenkor, hogy ha valahova el is mész a verseny előtti nap, mindig legyen nálad víz és valami nasi, hogy ne ürüljenek ki a szervezet raktárai. Többször, folyamatosan igyál kis mennyiséget, és legalább egy literrel többet tolj be, mint az átlagos napokon.

2. A verseny reggelén

Az izotóniás ital jó választás ilyenkor, mivel ad még egy utolsó nagyobb energialöketet. Mindenképp vigyél magaddal vizet is, amit gyakran kortyolgass, míg el nem rajtol a verseny. És persze érdemes a vizeletedre is odafigyelni. Minél világosabb színű, annál hidratáltabb vagy. Ha viszont ötperceként pisilned kell, kicsit túltoltad a hidratálást, ekkor már ne igyál.

3. A verseny közben

Ekkor a legfontosabb tipp, hogy apránként, de viszonylag gyakran igyál. A táv közepénél és a végénél érdemes izotóniás italt is innod, mert az elvesztett folyadékon és elektrolitokon kívül a szénhidrátokat is pótolhatod vele. Egyébként pedig az időjárási körülményektől függően, akár 2-3 liter folyadékot is elfogyaszthatsz óránként.

Természetesen a verseny végeztével sem árt figyelni a hidratálásra, hiszen a regeneráció szempontjából a folyadékpótlás is elengedhetetlen. A legjobb, ha futás előtt és után is mérlegre állsz, mert a két szám közti különbség nagyjából megmutatja, mennyi vizet vesztettél, mennyit kell még pótolni.

Sok sikert!

Olvasnál még a témában?