étcsoki,teljesítmény

Az étcsoki igenis fokozza a teljesítményt, méghozzá ezért

Forrás: Getty Images
Imádod az édességeket, de a diéta és az egészséges táplálkozás miatt amennyire lehet, kizárod őket az étrendedből? Jól teszed, viszont az étcsoki kicsit más tészta - el is áruljuk, miért!

Szeretnéd kicsit kényeztetni magad, és a legtöbbet kihozni a testedből edzés közben? Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de az étcsoki bizony erre tökéletes! Most már a tudomány is a te oldaladon áll: a jó minőségú, magas kakaótartalmú étcsokiban lévő szénhidrátok és az antioxidánsok ugyanis bizony nagyon jól hatnak a teljesítményre!

Ezt vallja Natalie Rizzo, a The No-Brainer Nutrition Guide For Every Runner könyv írója: a múben a szakember fontos dolgokat szedett össze a futáshoz szükséges táplálkozással kapcsolatban. Azt biztosan tudod, hogy a fehércsokiban, a tejcsokiban és az étcsokiban található szénhidrátok fontosak az edzéshez, viszont a hozzáadott cukorral is kalkulálni kell. Minél sötétebb a csoki, annál jobb választás, és a cukor is annál kevesebb benne! Egy fél tábla 85 százalékos kakaótartartalmú étcsokiban például 230 kalória és 15 gramm szénhidrát van. Az antioxidáns tartalma pedig lényegesen nagyobb, mint mondjuk a tejcsokinak.

De lássuk, pontosan miért is érdemes egy futónak időnként étcsokit ennie!

étcsoki,futás
Forrás: GettyImages

1. Javítja az aerob állóképességet

Kutatások szerint az étcsoki hatására javul a maximális oxigén felvétel (VO2max), ez azt jelenti, hogy javul az aerob állóképesség is. Ezt egy kísérlettel bizonyították a kutatók, ahol a résztvevőknek 3 hónapig naponta extra 20 gramm étcsokit adtak, ami 17 százalékkal növelte a maximális oxigénfelvételt. Az ok valószínűleg a kakaóban található flavonol, az epicatechin, ami hozzájárulhat a mitokondriumok, a sejtek hatékonyabb működéséhez.

2. Csökkenti a gyulladásokat

Az étcsoki antioxáns tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő. Ez pedig fontos, hiszen a futás gyulladásokat okozhat az izmokban, ízületekben, ám az edzés után elfogyasztott étcsoki segíti a gyorsabb regenerálódást. Emellett friss kutatások szerint a flavonoidok jótékony hatással vannak az agy és a szív egészségére is.

3. Helyreteszi a gondolataidat

Megfigyelted már, hogy csokievés után boldogabb vagy? Ez a kakóban található szerotonin hormon miatt van, és minél sötétebb a csoki, annál több van belőle. Nemrég a Depression and Anxiety nevű folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy az emberek, akik két nap alatt étcsokoládét etettek, 70 százalékkal kevésbé mutatták a depresszió tüneteit, mint azok, akik nem etettek ilyesmit.

Sőt, az edzés előtt pár kocka étcsoki pozitívabbá tesz, és a teljesítményt is fokozza.

4. Jobban bírod a terhelést

Az étcsokiban lévő koffein segít, hogy tovább bírd a futást. A Sports Medicine-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a koffein növeli az erőt és a kitartást. Ráadásul a koffein fogyasztása szénhidrátokkal hozzájárulhat az izmok újjáépítéséhez egy kemény edzés után.

5. Tankolj fel belőle edzés előtt vagy után!

Jegyezd meg, hogy a csokinak viszonylag magas a zsírtartalma a többi szénhidráthoz képest, ennek a lebontásához a szervezetnek időre van szüksége. Ezért ha edzés előtt eszel egy negyed táblával, azt lehetőleg 2 órával a mozgás előtt fogyasszd el.

Edzés után is jó választás az étcsoki: pár kockát érdemes bekapnod, hogy helyreálljon a glikogénszint, és jó, ha mellé fehérjét is fogyasztasz: tejet vagy egy kis mogyoróvajat, ez nagyon jó lesz az izmoknak.

Arra viszont figyelj, hogy a csoki nem jó a refluxosoknak, így ha edzés közben ég a gyomrod vagy fáj a hasad, érdemes nem csokival töltekezned futás előtt!