Jó, jó, kell a pihenés nap közben, de nagyon nem mindegy, mennyi!

Forrás: Getty Images
A mediterrán népek aztán tudják a jó teljesítmény titkát! A sziesztázás tényleg remek dolog, de nem mindegy, mikor és mennyit pihensz, mert könnyen átkapcsolhatsz zombi-üzemmódba!

A nap közbeni alvás olyan, mint a sprint: bár nem tart sokáig, de energetizál, felfrissít, viszont ha rosszul csinálod, utána tízszer fáradtabbnak érzed magad.

A szunyókálás abszolút fokozza a teljesítményt, méghozzá a következőképp:

Az alvás hatással van a gyorsaságra, az erőre, a kedényállpotra, a fájdalomtűrő képességre - ezek pedig mind rengeteget számítanak futás közben. Ha mondjuk valaki maratonra készül, az optimális regenerációhoz legalább egy órás pihenést kellene beiktatnia nap közben
mondja W. Christopher Winter, a The Sleep Solution című könyv írója.

Kutatások szerint az ilyen intenzíven sportolóknak a napi 7-9 órás éjszakai alvás lenne a legideálisabb, ám sajnos a legtöbb sportoló nem alszik eleget, és nem elég minőségi az alvása, hiába a pokoli fáradtság. A Journal of Sports Sciences kutatásai szerint négy profi hokisból egynek alvásproblémája van, és hatból egy általában csak altatókkal képes az alvásra. A lap szerint az intenzív edzés még a karékpárosoknál is komolyan rombolja az alvás minőségét.

Persze ennek számtalan oka lehet, kezdve az esti edzésektől a kemény fizikai igénybevételen át a magas stressz-szintig.

Sok ember annyira azt érzi, hogy rajta a nyomás, hogy jól aludjon, hogy ez épp a visszájára fordul, és éberen fekszik az éjszaka nagy részében az ágyában. Szerintem a legtöbb sportolónak többet kellene aludnia, mint amennyit éjjel valójában alszik
mondja Winter.
pihenés nappal,alvás,kikapcsolódás
Forrás: GettyImages

Persze van, hogy a nap közbeni pihenés sem sül el jól: enervált, fáradt lehetsz tőle, ráadásul éjjel ébernek érzed magad, és az energiaszinted is a béka feneke alá kerül. A trükk az, hogy fel kell ismerned, neked a nap melyik szakaszában és mennyi pihenés tesz igazán jót.

Ha kíváncsi vagy azokra a szakértői tippekre, amik segíthetnek rájönni, nálad hogy fest a tökéletes délutáni szunyókálás, kattints a Runner's World cikkére!