Futás,hidratálás

8 lépés, hogy futás előtt és után is tökéletesen hidratált legyél

Forrás: Getty Images
A hidratálás mindig, de nyáron különösen lényeges dolog, pláne, ha sokat is edzel, és ezzel együtt izzadsz. Ha a következőket betartod, garantáltan nem leszel dehidratált sem futás előtt, sem utána!

1. Ne feledkezz meg a sóról!

A vérplazma térfogata csökken, amikor edzés közben izzadsz. Az, hogy a nátrium - ami az egyik legfontosabb elektrolit - mennyisége pont jó szintben legyen a testedben, nagyon lényeges a megfelelő vérmennyiség szempontjából. A futás előtt vagy közben bevitt nátrium csökkenti az izzadás miatti szívterhelést, ezért is fontos az elektrolit pótlása.

2. Töltekezz fel előre!

Ha nagyon izzadós típus vagy, és általában 60 percnél hosszabb távokat futsz, akkor érdemes a futás előtti nap alaposan feltölteni a szervezetedet: válassz olyan sportitalt, amiben legalább 600-1200 mg nátrimum található!

3. Ne óckodj a sportitaloktól!

Szédülsz, émelyegsz, gyengének érzed magad futás után? Lehet, hogy az a baj, hogy edzés alatt és után csak sima vizet iszol, ez viszont ha sokat izzadsz, plusz hosszan edzel, egyáltalán nem elég. Az elvesztett tápanyagokat ugyanis egy kimerítő edzés közben is pótolni kell.

sportital,hidratál
Forrás: GettyImages

4. Kortyolgass rendszeresen!

Ne csak edzés előtt, után, esetleg közben egyszer kerüljön elő a kulacsod: 8-10 percenként kortyolj párat! A cél az, hogy félóránként két és fél deci italt elfogyassz, amiben nagyjából 50-80 kalória és 120 mg nátrium van. Ezzel az emésztési problémákat is elkerülöd!

5. Gyakorolj!

Talán azért nem szeretsz edzés közben inni, mert nem tudsz úgy kortyolgatni, hogy ne legyen vizes még a sportmelltartód is? Tessék begyakorolni a mozdulatokat, akár a futópadon is: 6-8 hét simán kell, hogy ráállj a mozdulatokra, amik viszont egy versenyen nagyon jó szolgálatot tesznek.

6. Figyeld a páratartalmat!

Nagyon nem mindegy, hogy ha a levegő mondjuk 30 Celsius fokos, akkor a páratartalom 40% vagy 80%. Párás levegőben ugyanis lassabban izzad az ember, kevésbé tudja magát hűteni a test. Így amikor melegben indulsz edzeni, alaposan mérlegeld, megéri -e nagyon párás levegőben is a szabadban futni, mert ez komolyan terheli a testet. Ha mégis nekiindulsz, akkor csakis úgy tedd, ha a fent ajánlott mennyiségben hidratálsz! Túl sokat sem szabad inni, mert az is kikészíti a gyomrodat!

7. Vedd figyelembe, mikor menstruálsz

Fent olvashattad, hogy izzadáskor csökken a vérplazma térfogata. A közvetlenül a menzesz előtt megemelkedő ösztrogén és progeszeronszint is hatással van erre a tényezőre: ebben az időszakban a vér dúsabb, a testhőmérséklet növekszik, az izomszövetek gyorsabban lebomlanak, ezek miatt pedig kiemelten lényeges a hidratálás.

8. Hidratálj edzés után is!

Sokan a futás után nem is foglalkoznak a hidratálás-kérdéssel, pedig kellene: nem csak vízzel, de elektrolitokkal is pótolni kell az elvesztett tápanyagokat. 400-600 mg nátrium és 5-7 deci víz visszapótlására lenne szükség az edzés után 75 percen belül. Ilyenkor a magas víztartalmú gyümölcsök, mint a görögdinnye, az ananász, a bogyós gyümölcsök, a narancs is nagyon jó megoldások!