vakáció,evés

Versenyzel a vakáció alatt? Nagyon nem mindegy, hogyan étkezel!

Forrás: Getty Images
Bevállalós vagy, ezért a nyaralás idejére beterveztél egy versenyt is? Szuper ötlet, a táplálkozásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetned, a pihenés alatt ugyanis hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat.

Kevesen vannak, akik a nyaralásokon is legalább annyira oda tudnak figyelni az étkezésre, mint az átlagos hétköznapokon. Ilyenkor ugyanis szívesen próbálunk ki új helyeket, ízeket, fogásokat, és még a legvadabb cukorellenzők is engednek egy olasz édesség, fagyi csábításának. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen néhány csalónap még nem tragédia, viszont ha olyan bevállalós vagy, hogy a vakáció alatt versenyzel majd, akkor kicsit más a helyzet.

Az egy dolog, hogy viszed az edzőcuccodat, a kedvenc cipődet, de ne feledkezz meg arról sem, hogyan táplálkozol egy otthoni, "normál" verseny előtt. A következő tippek segíthetnek abban, hogy se a megmérettetés, se a nyaralás alatti eszem-iszom ne okozzon gondot!

Tervezz előre!

Az utazás alatt kevésbé lehet kiszámítani, mikor, hol tudsz majd enni, az viszont nem jó, ha emiatt kevesebb energiád lesz a versenyre. Biztos, ami biztos, pakolj magadnak a bőröndödbe protein szeleteket, magvakat, akár egy csomag teljes kiőrlésű kenyeret, esetleg mogyoróvajat. Az egészséges nassolnivalók nem engedik, hogy csökkenjen az energiaszinted, és az új helyen sem kell rögtön azzal tölteni az időket, hogy ezeket megpróbáld beszerezni.

energiaszelet,verseny,nassolnivaló
Forrás: GettyImages

Figyelj a vitaminbevitelre!

Nyaralás alatt állandóan jössz-mész, bekapsz egy pizzát, valami gyorsételt? Akkor mi lesz az energiaszinteddel? Most inkább figyelj arra, hogy ne hagyd ki az étkezéseidből sem a gyümölcsöket, sem a zöldségeket, mert így biztos, hogy rendben lesz a vitamin és ásványianyag szinted is. Ráadásul ezek hidratálnak is! A rostban gazdag ételek az emésztésre is jó hatással vannak, így ha ezt a szabályt betartod, biztos, hogy nem lesz gondod a puffadással, székrekedéssel a nagy nap előtt.

Válassz okosan!

Még a "futós vakációk" is részben az étkezésről szólnak, hiszen szuper dolog elengedni magunkat, az állandó kontrollt, és csak élvezni az ízeket. Ám a verseny előtt általában szigorúbban étkezik az ember, viszont ne hagyd, hogy csakis erre koncentrálj. Legyél tudatos, ami az étkezést illeti, de pár isteni falat nem fogja tönkretenni a dolgot!

Turbózd fel magad!

A verseny előtti 24-36 órában különösen figyelj oda, mit eszel és iszol. Most jöhet egy kis extra szénhidrát, folyadék és nátrium minden étkezéskor és nassoláskor, hogy biztosan feltöltsd az energiaraktáraidat a reggeli versenyre!