Tóth Vera,futás

Tóth Vera: Nekem a futás az elengedés

Forrás: Boldog Ati
Vera életében lassan 10 éve jelen van a futás, ám heti szinten csak akkor építhette be az életébe, amikor megszabadult közel 50 kg súlyfeleslegtől. Tóth Verát faggattuk arról, mit ad neki ez az edzésforma, és hogyan építi be az életébe a rengeteg fellépés és az erősítő, konditermi edzések mellett.

Mióta futsz?

2011-ben már futottam, de akkor csak nagyon óvatosan. Nagy volt a súlyfeleslegem, 130 kg felett voltam. Edzésterveket töltögettem le a netről, azok alapján futottam, sétáltam a Kopaszi-gáton. Bár sosem voltam puding, de megéreztem ezeket az edzéseket… Ezt követően jött a pánikbetegség, ha felment a pulzusom, nem voltam jól, így egy időre ez eltántorított a futástól, viszont minden más edzésforma mentsvár volt már akkor is számomra.

Mit jelent számodra ez az edzésforma?

A futás nekem terápia, legtöbbször akkor futottam, amikor el kellett engednem dolgokat. Néha kimentem a Szigetre kocogni, ha szükségem volt rá. Aztán elkezdtem figyelni az étkezésre, edzeni, sokat, az edzőm, Regina (Hogya Regina – a szerk.) rám pirított, hogy kardióznom is kéne. De számomra az edzőtermi kardiózás mindig dögunalom volt, mert szükségem van a vizuális élményekre, kell a jó levegő, a megfelelő környezet, ahol ki tudok kapcsolni. Egy ideje az erőben lakunk, itt pedig kiváló futóterepek vannak. Egy szuper turistaútvonal van a közelben, így félelemérzet sincs bennem, de sokszor velem jönnek a kutyáim is. Sőt, most már a párom (Pauli Zoli gasztro szakember – a szerk.) is elkezdett edzeni, remélem, hamarosan a futásban is csatlakozik hozzánk.

Tóth Vera,edzés
Forrás: Boldog Ati

Mennyit futsz, mennyit edzel?

Most már ott tartok, hogy 30 percet le tudok futni egyhuzamban – végig figyelve a pulzusomat. Szuper érzés, de még sokat kell tanulnom a nyújtásról! Heti 2-3alkalommal futok 3-5K-t, a másik 2-3 napon pedig edzővel edzek. A futás iszonyatosan hatékony – amióta rendszeresen csinálom, szépen beindult a fogyás is.

Mennyire figyelsz az étkezésre?

Nem egyszerű dolog ez egy gasztro szakember mellett, de én elég fegyelmezett vagyok. Hétvégenként bűnözünk, de a hétköznapokban a salátákat, halakat, a rizst, az ázsiai konyhát, a tartalmas leveseket részesítjük előnyben. A nagy zabálások nem fenyegetnek, a gyomrom sem bírja ezeket, de arra képtelen lennék a fogyás érdekében, hogy ketózzak.

Ki segít a futásban?

Az edzőmtől, Reginától fogadok el tanácsot, kritikát. Nemrég pedig tagja lettem az Adidas Runners csapatának, az új kampányuk kifejezetten arra épül, hogy a futás mindenkinek jár – és csak a kifogások azok, amik meggátolnak abban, hogy sportoljunk. Én a hús-vér példámon keresztül szeretném megmutatni, hogy így is lehet csinálni. A távolabbi tervek között van félmaraton és maraton is, de nem mindenáron!