Borítókép: 5 tipp, ha sosem merészkedtél ki terepre, de nagyon szeretnél végre belevágni

5 tipp, ha sosem merészkedtél ki terepre, de nagyon szeretnél végre belevágni

Forrás: Getty Images
Ha mindig nézed a terepfutók csodás képeit, és szívesen kimerészkednél te is az erdőbe futni, de eddig nem merted, akkor olvass tovább! Összeszedtünk pár hasznos infót, amit olyanoknak ajánlunk, akik már sokat futottak aszfalton, esetleg atlétikai edzésre is rendszeresen járnak, a terepre viszont nem mernek kimerészkedni.
  • Nem kell azonnal beruháznod egy drága terepfutó cipőbe! Persze, ha rákapsz, és később rendszeresen futsz majd terepen, nyilván úgyis veszel egyet, de az első pár próbakörre nyugodtan elmehetsz aszfaltosban is. Télen ez kicsit neccesebb, mert a havas ösvényeken csúszik, de tavasztól őszig, ha száraz idő van, próbálkozhatsz benne nyugodtan. Szóval, az semmiképpen se rettentsen el, hogy nincs odavaló cipőd. (Én speciel télen jutottam oda, hogy jó lenne már egy terepfutó cipő, miután többször seggre estem...)

  • Jó, ha nem egyedül vágsz neki az erdei ösvényeknek, hanem mondjuk egy csapattal (a RW Ébredj futóklubjával kéthetente mindig a Hármashatár-hegyen futunk, csatlakozz bátran), vagy valaki olyannal, aki képben van az útvonalakat illetően.

  • Nem ciki belesétálni! A terepfutásban egyáltalán nem ciki, ha az ember belesétál egy-egy szakaszba, némelyik sziklásabb emelkedőn még a tapasztaltabbak sem biztos, hogy fel tudnak futni. Ha az első alkalmaknál csak úgy tudsz végigmenni az útvonalon, hogy a felét sétáltad, akkor sincs baj, hozzá kell szokni ehhez a terheléshez.
  • Sok az emelkedő, sok a lejtő, ezeken pedig teljesen más technikával kell futni, mint a sík aszfaltos utakon. Felfelé figyelj arra, hogy minél lazább legyen a felsőtested, azaz ne feszülj be, emeld a térded, és a lábujjadra érkezz. Lépj minél kisebbeket, és ne lendületből akarj felmenni, hanem szép lassan, nyugodtan. Bár lefelé egyfelől könnyebb futni, hiszen ilyenkor nem szökik majd egekbe a pulzusod, de a lábad szempontjából nehezebb. Igénybe veszi alaposan a combizmokat, ezért jó, ha ezen a területen edzett vagy.

  • Én azt szeretem a legjobban az erdei futásokban, hogy mivel általában reggelre iktatom be, az egész napomat megváltoztatják, és óriási lendületet adnak az egész napra. A természetben töltött idő fantasztikus, ne félj megállni néha pár percre és elmélázni kicsit a tájon, nézelődni! Ne azzal törődj, hogy mennyi idő alatt teljesítetted a távot, és hányszor álltál meg, hanem koncentrálj a helyre és élvezd ki ezt a csodás időtöltést.