kezdő futó, edzéstippek, motiváció,

Szokatlan futótippek kezdőknek

Forrás: Getty Images
Olyan tippeket szedtünk össze kezdő sporttársainknak, amikről ritkán esik szó, pedig ha jó előre tudják, úgy hisszük, egyszerűsödik és élvezetesebbé válik az életük futóként!

Viselj megfelelő futócipőt, használj technikai futóruházatot, hidratálj, erősíts, de persze ne edzed túl magad – talán ezek a leggyakoribb első tanácsok, de van itt még pár apróság, amik közül érdemes csemegézni…

Nyugodtan lazíts, ha a zebránál pirosat kapsz

Nem szükséges fel és alá futkosni, joggolni, míg zöldre vált a lámpa. Állj meg, élvezd ki azt a 30 másodperces pihenőt, ettől nem lesz kevésbé hatékony az edzés.

Tervezd meg a futóútvonalat úgy, hogy legalább egy illemhelyet érintsen

Kevés kellemetlenebb dolog van futás közben, mint az, amikor a fókusz lekerül az edzésről azért, mert sürgős technikai problémát kell megoldani. Egy városi futó estében az sem triviális, hogy egy bokros területet megörvendeztet ügyes-bajos „dolgával”. Ráadásul ilyenkor úgy érezheted, oda az edzésed, mert teljesen kibillensz a megoldandó probléma miatt. Jó ötlet ilyenkor az is – pláne, ha még rövidebbeket futsz - ha a lakóhelyed közelében maradsz, így könnyen haza tudsz ugrani szükség esetén.

kezdő futó, edzéstippek,
Forrás: Getty Images

Adj ecetet a mosáshoz, amikor futóruházatodat tisztítod

A technikai ruházat erősen igénybe vett területén – lásd hónalj – könnyen megragadnak a szagok, melyek mosás után is erőre kaphatnak egy idő után. Ezt ecetes öblítéssel nagyon jól lehet ellensúlyozni! Ne ijedj meg, az ecetszag, száradást követően nyomtalanul elillan.

Csomagold be a kulcscsomódat és az aprót

Megvan az a futás, amikor végig az egymáshoz koccanó kulcsok és aprópénz „szimfóniáját” figyeled, miközben végig idegesít, végig azon gondolkodsz, hogy kiveszed a zsebedből és az öklödbe zárva elcsendesíted?! Mi sem egyszerűbb ennél: a kulcsokat gumizd össze jó szorosan, az aprót pedig csomagold a zsepik közé, hogy a puha anyag felfoghassa az érmék egymáshoz érintkezését, esetleg vigyél papírpénzt!

Az edzés akkor is számít, ha nem töltöd fel azonnal!

Jó persze a visszajelzéseket sem tudod így bezsebelni, ám a szervezeted beépíti azonnal a megtett erőfeszítést, ami egy fokkal fontosabb!

Hasonlóképpen az izomzatod nem tud különbséget tenni 9,94 km és 10 km között, ha azt látod, hogy a napi edzésedet időben teljesítetted, de távban nem kerek vagy egész számot látsz az órán, ne ess kétségbe, a felkészülésedet semennyire sem befolyásolják ezek az adatok. Szóval az ilyesmit vedd könnyedén!