Borítókép: Muszáj versenyeznem ahhoz, hogy „igazi futó” legyek?

Muszáj versenyeznem ahhoz, hogy „igazi futó” legyek?

Forrás: mitch mandel
A kezdőknél gyakran felmerül a kérdés, hogy pontosan mikortól számítanak igazi futónak. A Runner’s World szakértője, Susan Paul elmondja, ő hogyan látja ezt a helyzetet és kell-e ahhoz versenyen indulni, hogy futónak hívhasd magad.
„A rövid válaszom: nem. Nem kell versenyezned ahhoz, hogy futó legyél. Az, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a futókat, már régóta foglalkoztat mindenkit és rengeteg eltérő véleménnyel lehet találkozni. Viszont ezek közé egyáltalán nem tartozik a versenyzés.”

Számomra akkor válik valaki futóvá, amikor jobban élvezi a sportolást, mint azt, amikor nem mozog. Ha élvezed a futást, rendszeresen csinálod (mindegy, hogy heti 2 alkalommal, vagy 6-tal), futó vagy. A futók várják az előttük álló célokat és központi szerepet tölt be életükben a sport. Ha pedig valamiért nem mozoghatnak, hiányzik nekik a futás.

Nem a tempón, távon és versenyeken múlik, hanem a hozzáálláson, elkötelezettségen.

Ettől függetlenül a versenyzésnek is megvannak az előnyei. Először is, kapsz egy határidőt, ha benevezel valahova, így nem tudsz halogatni, motiváltabb lehetsz és lesz egy célod, amiért küzdhetsz.

És persze az edzéstervednek is lesz egy határideje, hiszen megadott távon kell teljesítened és fel kell készülnöd, hogy minél jobban menjen. Az edzéstervedben biztos helyet kapnak a gyorsító futások, az emelkedőn futás, erősítés.

A versenyek a célod elérésének ünnepei. Jutalmak, melyeket a több hónapon keresztül tartó felkészülésért kapsz. Amint átérsz a célvonalon, már nem is tűnik olyan borzalmasnak az a sok áldozat, a koránkelés, a megcsappant mennyiségű baráti találkozások. A póló és érem pedig mindig emlékeztet arra, milyen keményen küzdöttél.

Bár sokan magányos sportnak gondolják a futást, a versenyek ennek ellenkezőjét bizonyítják. Rengeteg emberrel ismerkedhetsz meg, akik hozzád hasonlóan szeretik ezt a sportot és tulajdonképpen egy célért küzdötök. A verseny utáni ünneplés pedig hab a tortán.

A versenyek arra is jók, hogy nyomon tudd követni a fejlődésed. Ha nem lépsz ki a komfortzónádból, nem is fogsz fejlődni. Van valami motiváló abban, ha elindulsz egy futóversenyen, felteszed a rajtszámod és mindent beleadsz.

Persze a legfontosabb, hogy a futással az egészséges életmódot választottad. Ha elég nagy a belső motivációd, nincs szükséged ahhoz versenyekre, hogy élvezd a futást és elindulj. A versenyzés csupán egy lehetőség. De ha később ez válátozik és új célokat szeretnél kitűzni, bátran nevezz egyre!