Borítókép: Hogyan lehet hatékonyan fejleszteni a gyorsaságodon?

Hogyan lehet hatékonyan fejleszteni a gyorsaságodon?

Forrás: getty images
Szakértőnk, Szántó Nelli elmeséli, milyen módszerekkel tudtok fejleszteni a sebességeteken.

Tisztelt Nelli!

Egy év alatt fel lehet készülni 2000 méter futásra úgy hogy azt maximum 8 perc vagy az alatt teljesíti az ember?

Szakértőnk, Szántó Nelli válasza:

Tisztelt kérdező!

Határozott kijelentéssel nem tudok igent mondani erre a kérdésre, mert nem mindegy, hogy milyen edzettségi állapotról indulunk, ahogy az is meghatározott, hogy ki mennyire képes növelni az egyéni gyorsaságát. Aki jó gyorsulási képességgel rendelkezik, annak a gyorsrostjai túlsúlyban vannak. Egy 2km-es táv maximális sebességgel történő lefutásához azonban a gyorsulási képesség önmagában nem elég, a gyorsaság fejlesztése mellett nagy hangsúlyt kell fektetni az erő és az állóképesség fejlesztésére is. Ezek a képességek kölcsönhatásban vannak egymással, kevert formában fordulnak elő.

A nagy sebesség eléréséhez elengedhetetlen továbbá a tökéletes futótechnika. Olyan szintű technikai tudással kell rendelkezni, hogy a sportoló figyelmét az erőfeszítésre összpontosíthassa.

Minél gyorsabban futunk, annál több oxigénre van szüksége az izmoknak, ezáltal a szívverés felgyorsul. Az izmokban több tesjav szaporodik fel, ami a teljesítményt egy idő után rontani fogja. A sportoló átesve az anaerob küszöbén, edzettségtől függetlenül is képtelen 10-20mp-nél tovább fenntartani lassulás nélkül a maximális sebességet. Éppen ezért a gyorsaság fejlesztés szempontjából legfontosabb cél a laktátküszöb emelése.

A gyorsaságfejlesztés komplex módszere az ismétléses módszer. Fontos, hogy az ilyen típusú edzésekből ne iktasson be kettőnél többet egy héten, ugyanis a szervezetnek szüksége van a pihenőre, hogy az edzés jelentette terheléshez alkalmazkodni tudjon, valamint a laza napok tényleg legyenek lazák!

Példa egy heti edzéstervre, ahol a gyorsaságfejlesztésé a főszerep:

Hétfő: 30-40perc könnyed átmozgató kocogás

Kedd: 10 perc bemelegítő kocogás, futóiskola, 10x400m síkfutás, közte 1 perc pihenőkkel. (aktív pihenés javasolt, ami az ingereket kellően magas szinten tartja. Ez lehet könnyed séta, kocogás.)

Szerda: Pihenő

Csütörtörtök: erőnléti edzés

Péntek: Átmozgató laza kocogás (30-40 perc), futóiskola (technikai tudás tökéletesítése)

Szombat: 10 perc bemelegítő kocogás, 2-4-6-4-2 perc intenzív tempóban, közte 2 perc kocogás lazán, majd 10 perc levezető kocogás

Vasárnap: Pihenő

(Természetesen ez csupán példa egy lehetséges felosztásra. Az egyén edzettségi szintje, valamint a cél határozza meg az adott mennyiséget.)

Sikeres felkészülést kívánok!

Ha te is szeretnél kérdezni Nellitől, kattints ide! A többi szakértőnknek pedig az alábbi linken tehetsz fel kérdést.