Borítókép: Kinek ajánlott a futás és séta kombó?

Kinek ajánlott a futás és séta kombó?

Forrás: getty images
Segítünk eldönteni, hogy a futás és a séta kombinációja, vagy a végig futós edzésterv való-e neked.

Mikor érdemes alkalmazni a futás-séta módszert?

Ha életed első hosszabb versenyére készülsz vagy más sportolás után állsz neki futni, mindenképp a kombinált edzésprogram a megfelelő számodra, hiszen így biztos, hogy fokozatos lesz a fejlődésed és elkerülöd a sérüléseket. Miért? Mert a futás nagy terhet pakolhat a testedre, különösen akkor, ha egy hosszabb távot először szeretnél teljesíteni.

A módszert azoknak is ajánlják a szakértők, akik el szeretnének kezdeni futni, hiszen az első lépés ilyenkor egy alap-állóképesség fejlesztése, ezt pedig biztonságosan, sérülések nélkül csak sétával érhetik el, hiszen ennek során fontos, hogy végig alacsonyan maradjon a pulzus. A séta távja később fokozatosan növelhető, ha pedig már fejlődött az állóképesség, jöhet a rövidebb futások beiktatása a sétálós részek közé.

Ehhez fontos, hogy felépíts egy biztos alapot, amire később tudsz építkezni - ha nincs alap, akkor a tested könnyen felmondja a szolgálatot és a túledzés miatt kellemet fizikai, vagy mentális panaszokkal kell majd számolnod.

A hosszú távok lefutásánál pedig különösen nagy szerepe van ennek az alapnak, hiszen először csak az legyen a célod, hogy végig tudd futni a távot - később majd ráérsz az időeredményed javításával foglalkozni.

A futás-séta kombót már évtizedek óta használják az edzők - a legtöbb ultrafutó is ilyen edzéstervet végez, ha versenyre készül, hiszen ezzel a módszerrel több energiát tudnak megtakarítani és erősebben teljesítik az adott távot. A futás-séta váltakozása kicsit kevesebb terhet rak a testedre, így hosszabb távokat tudsz megtenni, kevesebb stressz mellett. Ez pedig nélkülözhetetlen az eredményes szezonhoz.

Egyébként azért is jó ez a stratégia, mert nagyon könnyen módosítható. Ha például nagyon meleg, párás az idő, akkor kicsit növelheted a séta mennyiségét, így nem visel meg a kánikula - ilyenkor akár 2 perc futást 1 perc séta is követhet. Jobb időben pedig egyszerűen növelheted a futás mennyiségét.

Jó megoldás lehet a módszer beiktatására, ha a rövidebb edzéseidet végigfutod, a hosszabbakban pedig felváltva futsz és sétálsz, ez még nem jelent akkora terhelést a szervezeted számára!

Olvasnál még a témában?