Borítókép: Mire jó az SMR-henger és hogyan érdemes kezdőként használni?

Mire jó az SMR-henger és hogyan érdemes kezdőként használni?

Forrás: getty images
Megvetted, de nem tudod, hogyan használd? Mutatjuk!

Olvasónk kért segítséget Rajnay Kata gyógytornásztól, a következő kérdéssel fordult hozzá:

Szia Kata!

Most ismerkedem az SMR-hengerrel. Sokat hallottam hogy futás előtt és után is nagyon hasznos. Tudsz pár gyakorlatot ajánlani egy futónak?

Köszi,
Jani

SZAKÉRTŐNK, RAJNAY KATA VÁLASZA:

Kedves Jani!

A henger nagyon hasznos eszköz az izmok keringésének javítására. Fontos, hogy terhelés/edzés után mindenképpen alkalmazzuk, ezzel megadva a segítséget az izmok megfelelő regenerálódásához. Edzés előtti dinamikus alkalmazása is javasolt, főleg, ha statikus helyzetben tartózkodunk a munkánk végzése közben. Ezzel lazítjuk a megfeszült, túlnyúlt izmokat, így könnyebben át tudjuk mozgatni az ízületeinket és hatékonyabb lesz a mozgás/edzés.

A néhány gyakorlat sajnos így elég sablonos lesz, mivel nem ismerem a mozgásodat, ami az egyik embernek egyértelmű utasítás, a másiknak nem feltétlenül az.

Futás közben a test minden része mozog, így elméletben minden izmot, ami hengerrel lazítható, kezelni kellen az eszközzel. De ha kiemelt fontosságú területeket kellene kiemelnem, akkor ezek a következők lennének:

  1. a vádli és a lábszár izomzata
  2. a comb mind a 4 felszíne (elülső, külső, hátulsó, belső)
  3. fartájék és ágyéki szakasz, amelyeket minden edzés után hengerezni kéne.

A hengerezés technikája nem bonyolult, könnyen elsajátítható, de óva intek mindenkit a youtube-os, autodidakta tanulástól. Javaslom, hogy egy szakértőtől tanuld meg a dolgot, aki ki tud javítani, fel tudja hívni a figyelmedet az apróságokra, amik a technikát hatásosabbá tehetik!

Ha bármilyen további kérdésed lenne, a www.gyogytornaszda.hu oldalon Engem is megtalálhatsz, illetve számos kérdésre a választ!

További szép napot kívánok!
Rajnay Kata

Neked is van kérdésed Katához? Itt felteheted! A többi szakértőnkkel pedig erre a linkre kattintva ismerkedhetsz meg.