Borítókép: Kezdők gyakori kérdése: Mikor válik könnyebbé a futás?

Kezdők gyakori kérdése: Mikor válik könnyebbé a futás?

Forrás: getty images
A futás tényleg az egyik legjobb sport, amit űzni lehet.

Amellett, hogy jót tesz a szív-, és érrendszernek, az izmokat, ízületeket, csontokat is erősebbé teszi. Talán ez az egyik oka annak, hogy egyre többen húznak futócipőt. Sokan viszont egyből átesnek egy-két csalódáson, ugyanis kezdőként tényleg nehezebbnek tűnik ez a sport, mint amilyennek korábban gondolták.

“A futást viszonylag könnyű elkezdeni. Egy jó cipő, egy póló és egy nadrág kell hozzá és már kész is vagy. Ugyanakkor az első néhány alkalom elég megterhelő is lehet, hiszen a szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon.”
mondja Matt Forsman, futóedző.

Ekkor teszik fel sokan maguknak a kérdést, hogy vajon mikor válik már könnyebbé a futás. A válasz összetett, ugyanis a következő tényezők mind kihatnak arra, mikor élvezed jobban a mozgást:

  1. mennyire voltál fitt
  2. van-e túlsúlyod és mennyivel vagy az ideális testsúly felett
  3. mennyi idős vagy

Ha egész életedben aktív voltál és rendszeresen jársz edzeni, akkor sokkal könnyebben hozzászoksz az újfajta terheléshez, mint azok a kezdők, akik addig ülő életmódot folytattak. Ha 20-30 év körüli vagy, akkor is gyorsabban megy az átállás, mint később. Ezekben az esetekben 2-3 hétre van szükség ahhoz, hogy könnyebbnek érezd a futást. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz számodra megterhelő, csak kevésbé fáradsz el, fulladsz ki közben.

Ha a 30-as éveid végén, vagy a 40-50-es éveidben jársz, több időre van szükség a testednek ahhoz, hogy megszokja a mozgást: ekkor 4-6 hétbe is beletelhet, mire megérzed a javulást. Ez az intervallum vonatkozik a túlsúlyos futókra is.

Ha már elkezdtél futni, ne riasszon el, ha nem tapasztalod meg egyből a runner’s high érzést, csak maradj kitartó és meglesz az eredménye!

Olvasnál még a témában?