Borítókép: Télen is tehetsz a gyorsaságért! Szuper sprintes edzéstervek kezdőknek és haladóknak

Télen is tehetsz a gyorsaságért! Szuper sprintes edzéstervek kezdőknek és haladóknak

Forrás: getty images
Érdemes játszanod a tempóval a jobb teljesítményért!

Ha sosem résztávozol vagy fartlekezel, nem javul az időeredményed, szóval már csak ezért is megéri beiktatni néhány sprintes edzést. De, hogyan is vágj bele?

“Ha a versenyen elérni kívánt céltempóban futsz, vagy fartlekkel, intervallum edzéssel próbálsz javítani a tempódon, a siker nem marad el”
mondja John Honerkamp, futóedző.

Ezen kívül a tartásodra és a futás hatékonyságára is pozitívan hatnak a sprintes edzések, hiszen izmot építenek, növelik a pulzust, az elégetett kalóriák mennyiségét és a gyors összehúzódásra képes izomrostokat is aktivizálják. Mivel kellemetlenül érzed magad közben, meg kell változtatnod a légzésedet, a lépéseidet, így hatékonyabban juttathat a szervezeted oxigént az izmaidhoz.

Azt fontos megjegyezni, hogy mindenképp olyan időben sprintelj, amikor nem kell a fagyott pocsolyákat kerülgetned, vagy egyszerűen végezd a lenti edzésterveket futópadon.

Ha csak heti 1 gyorsabb edzéstervet iktatsz be a téli időszakban, már azzal is szuper eredményeket érhetsz el, később, ha már jobb idő lesz, heti 2x is nekifuthatsz. Válogass ezek közül:

Kezdők sprintes edzésterve

1. edzésterv: fuss 45 percet könnyű tempóban, majd zárd a kört 4-6x20 másodperces sprintekkel, köztük pedig tarts 30-45 másodperc pihenőt, melynek során kocogsz.

2. edzésterv: fuss 2-3 kilométert bemelegítésképp, majd végezd el a videón látható gyakorlatokat. Ezt követően fuss 8x400 métert, a résztávok között tarts 2 perc szünetet. Levezetésképp fuss 2-3 km-t laza tempóban.

SpRINt edzéstervek haladóknak

1. edzésterv: melegíts be 1.5 km laza futással, majd fuss 8x600 métert 5K-s céltempóban és minden intervallum között kocogj 200 métert. Ezt követően fuss 4x200 métert 1.5K-s céltempóban, minden résztáv között kocogj 200 métert. 1.5 km-es levezető futással zárd az edzést.

2. edzésterv: melegíts be 2-3 km-es futással, ezt követően jöhet 5-10 perc futóiskola. Fuss 5x1000 métert 5K-s tempóban, minden kör között 2:30 percnyi pihenővel. Végül pedig fuss 2-3 km-t laza tempóban levezetésképp.

Az erősítésre sem árt odafigyelni, ha gyorsabbá szeretnél válni!