Borítókép: Ez az 5 tipp neked szól, ha most kezdenél el futni!

Ez az 5 tipp neked szól, ha most kezdenél el futni!

Forrás: Getty Images
A kezdők számára ez az 5 tanács nagyon hasznos, érdemes betartani ezeket:

Ne fuss azonnal!

Ha teljesen kezdő vagy, és sportmúltad sincs, akkor az első lépés az legyen, hogy gyalogolsz 20 percet. Ha ez jól ment, a következő alkalommal, ugyanennyi ideig váltogasd a fél perc futás, 1 perc sétát, majd hetente növeld a futós szakaszok időtartamát, amíg el nem jutsz az 5 perc futás, 1 perc sétáig, és ebben az esetben már megemelheted az időt 20-ról, 30 percre. Amint stabilan megy a 30 perc futás (vagyis első időkben inkább kocogás), gyakorold egy ideig, majd kéthetente emelhetsz egy kicsikét a távon. Ez egy fokozatos, hosszan tartó munka, de hidd el, így a legbiztonságosabb!

Légy reális!

Sokan akkorra hévvel vágnak bele a futásba vagy más sportba, hogy nem veszik figyelembe, hogy állnak éppen. Ha eddig a kanapén ücsörögtél, ne akarj 3 hónap alatt félmaratont futni. Kis lépésekben haladj: a nulláról heti 5 edzés elég extrém, az első hetekben maradj a heti két alkalomnál és innen építkezz szép lassan!

Csatlakozz egy futóklubhoz!

Na nem kell minden nap közösségben futnod, de heti egy ilyen alkalom kifejezetten jót tesz: motiváló barátokra lelhetsz, ráadásul olyan emberekkel találkozhatsz, akik tudnak segíteni neked a futással kapcsolatos kérdésekben. A Runner's World Ébredj futóklubjában például szeretettel várjuk a kezdő és haladó futókat egyaránt, ráadásul most épp az alapozó időszaknál tartunk, ami nagyon hasznos mindenkinek!

Csak türelmesen!

Nehéz türelmesnek maradni, ha azt látod, hogy mondjuk a kollégád, aki egy hónappal előtted vágott bele a futásba, máris valami nagy versenyre készül, de ne másokhoz hasonlítgasd magad. Mindenki más, és más, másmilyen ütemben fejlődik. Csak a saját testedre figyelj, és ne hagyd, hogy elkapjon az, ha más már előrébb jár, mint te!

A keresztedzés nagyon fontos

Ha sikerült beiktatnod a heti programodba legalább két futást, és ezt stabilan tartod is, érdemes legalább heti egyszer 30-40 percet erősítened is. A futáshoz nagyon hasznosak a különböző saját testsúlyos feladatok, így már az is szuper, ha otthon végzel fekvőtámaszokat, guggolásokat, kitöréseket, felüléseket és plank-gyakorlatokat!