terepfutás,túrasí,Kilian Jornet

Vigyázat síkfutók, Kilian Jornet érkezik!

Forrás: Kilian Jornet Facebook oldal
A spanyol terepfutó, Kilian Jornet másfél évtizede már, hogy folyamatosan a csúcson van a terepfutás világában. Most azonban arra vállalkozik, hogy kipróbálja magát síkon is.

Kilian a norvégiai Åndalsnes-ben, egy kicsi 1800 méteren fekvő hegyi városban él. Az elmúlt hónapjai ugyanolyan csendesen teltek, mint mindenki másnak, leszámítva, hogy a koronavírus-járvány miatt Norvégiában nem voltak komoly korlátozások, így a 32 éves terepultra futó edzései nagyjából változatlanok maradtak. Május végén még mindig hó borította a környéket, azon a vidéken hosszúak a telek, így az edzéseinek nagy része síléceken, nem pedig futva zajlott egészen pár héttel ezelőttig.

Akik számára kevésbé ismert ez a spanyol figura, Kilian élettani és fizikai adottságai messze túl mutatnak egy átlagos sportolóén. ​​VO2 Max értéke 92 ml / perc / kg, amely a valaha rögzített legmagasabb szintek között van. (2012-ben a 18 éves norvég kerékpárosnál, Oskar Svendsen-nél rögzítették a valaha mért legnagyobb VO2 Max-ot: 97,5 ml / perc / kg).

Kilian az elmúlt 15 évben számos bajnokságot és versenyt nyert túrasí, skyrunning (2000 méter feletti szintemelkedéssel és legalább 30 százalékos emelkedővel rendelkező útvonalon zajló verseny) és terepultra műfajokban (a Hardrock 100-on négyszer, az UTMB-n háromszor nyert). A versenyzésen túl több magashegyi gyorsasági rekordot teljesített.

Az idei évben a síelést futópados edzésekkel egészítette ki, illetve az otthona körüli ösvényeken futott terepen. A futásteljesítménye hetente változott, attól függően, hogy hány órát síelt 100 és 160 km közötti távokat tett meg futva.

Kilian Jornet,terepfutás,ultrafutás,terepfutó
Forrás: PEP CUBERES / LYMBUS

Legtöbbünkhöz hasonlóan Kilian is egyedül edzett az elmúlt hónapokban, ám motivációja végig kitartott. „Gyakran futok egyedül egyébként is, ez tehát nem változtatott a futókedvemen” – mondta Kilian. Némileg persze rá is hatott a versenyek hiánya, de úgy gondolja, ahogy közelednek majd ismét a célok, visszatér a motiváció korábbi szintje is.

Ebben az évben eredetileg azt tervezte, hogy júniusban a Himalájába utazik hegymászó expedícióit folytatni, augusztusban pedig az amerikai Pikes Peak Marathon-on indult volna, de mindkét utazást felülírta a járványhelyzet. Mivel minden egyéb terepfutó eseményt töröltek a következő hónapokra, Kilian úgy döntött, hogy olyan kihívásba vág, amivel erősen komfortzónán kívüli állapotokat teremthet önmagának. Ez pedig az utcai síkfutás lesz. Az őszi szezont tehát egy számára egészen új versenypályán kívánja folytatni. „Még nem tudom, milyen távot válasszak” - mondta. „Mivel nagyon rossz vagyok síkfutásban, mindenhogyan komoly kihívás lesz számomra.”

Az elmúlt hétvégi NN Running és a Maurten által meghirdetett MA RA TH ON globális virtuális versenyen részt vett ő is. A rá eső 10,5 km-es távot az otthona körüli utakon teljesítette.

„Tetszett az ötlet, hogy egymástól függetlenül, de egy csapatban fussak másokkal, ráadásul egyszerre több ezer csapattal versengve” - mondta. „Nem a gyorsaságról szólt ez a kihívás, hanem arról, hogy megosztjuk azt a tevékenységet egymással, amit szeretünk mindannyian.” Kilian 27-ik lett a férfiak mezőnyében, 32 perc 25 másodperc alatt, 3.03-as tempóban teljesítette a rá eső távot.