Borítókép: Kílian Jornet - "Nem az az erős, aki elsőként ér célba, hanem az, aki a leginkább örömét leli abban, amit csinál"

Kílian Jornet - "Nem az az erős, aki elsőként ér célba, hanem az, aki a leginkább örömét leli abban, amit csinál"

Forrás: GettyImages
Ez a pár szó tökéletesen kifejezi, milyen ember Kílian Jornet, hiszen ha valaki, ő tényleg imádja, amit csinál, ez pedig szárnyakat ad neki. A katalán sportember háromévesen már simán felmászott háromezer méterre, az azóta eltelt 29 évben pedig megmutatta, hogy mindig lehet feszegetni a határokat, és hogy az emberi test egészen fantasztikus dolgokra képes.

A kezdetek

,,Számomra a hegyekben lenni a természetes dolog, mert itt érzem magam egészen komfortosan. A futás és a szabadtéri sportok mindig az életem részei voltak, így azt hiszem, kimondhatom, hogy egész életemben edzettem” – mesélte egy pár évvel ezelőtti interjúban Kílian. A 32 éves sportember Sabadellben, Spanyolországban született, és Refugi de Cap de Recben nőtt fel, egy 2000 méteren fekvő hegyi kunyhóban a Pireneusokban. Kílian apja egyébként itt dolgozott hegyi vezetőként, úgy ismerte a hegyet és a Pireneusokat, mint a tenyerét. Nem meglepő, hogy fia is ebbe született bele: síelni is nagyon korán megtanult, 3 évesen már megmászta a 3000 méteres Tuc de Molièrest, 5 évesen a Pireneusok legmagasabb hegyét, az Anetot, és még csak 6 volt, amikor meghódította a 4164 méteres Breithornt a svájci–olasz határon. Egy halandónak ennyi csúcs egy életre elég lett volna, ám Kílian olyan, mintha egy másik bolygóról érkezett volna. Neki ez csak a kezdet volt.

Kílian és az Everest

32 éve alatt Kílian számos rekordot állított fel a futásban és a hegymászásban, és sosem zavarta, ha utána más dönti meg az ő rekordját, mert tisztában van azzal, a csúcsok arra valók, hogy megdöntsék őket. Ám a számtalan győzelem után Kílian most már igyekszik olyan versenyeken is részt venni, amelyek más dolgok miatt is érdekesek számára. ,,Imádom a versenyt, az embereket, de már nem csak a győzelem a fontos. Jó, ha egy személyes ügy is kötődik egy-egy versenyhez. A sokoldalúság fontos szerepet kapott számomra” – vallja Kílian.

Az Everestet rövid időn belül kétszer mászta meg, azt pedig ő is elismeri, hogy életében a Himalájába utazása előtti hónapban edzette a legtöbbet, a legkeményebben, ami nem is csoda, tekintve, hogy mire vállalkozott.

A katalán hegyi futó 2017-ben 6 napon belül kétszer jutott fel a Mount Everestre, méghozzá pótlólagos oxigén használata nélkül. A Summits of My Life – Életem csúcsai többéves mászóprojekt keretében ugyanis minden csúcsot az alaptáborból vagy az alaptáborhoz legközelebb eső hegyi faluból kezdett megmászni. Viszont az Everesten a mászók sosem az 5100 méteren lévő központból indítják a mászást, hanem a 6400 méteren fekvő előretolt alaptáborból. Ám Kílian ragaszkodott az eredeti tervekhez: 4 óra alatt futva tette meg a kettő közti 1300 métert nem éppen egyszerű terepen, majd egy kétórás pihenő után innen kezdett mászni. A csúcs előtti 1200 méteren már nagyon sokat hányt, rosszul is lett, ennek ellenére kitartott, és pótlólagos oxigén használata nélkül, úgy, hogy serpák sem segítették, felért a csúcsra. Ám az idejével közel sem volt elégedett, így hat napon belül ismét megmászta az Everestet, ismét oxigénpalack nélkül, amire soha őelőtte nem volt még példa! Ha pedig mindehhez azt is hozzávesszük, hogy Kílian a csúcstámadások előtt még a 8188 méteres Cho Oyu megmászásával edzett és akklimatizálódott az előtte álló feladatra, akkor még elképesztőbbnek tűnik a dolog. Hiszen a világon alig él néhány ember, aki 20 napon belül háromszor mászott meg 8000 méter feletti hegyet! Nem rossz ez egy 171 centiméteres, 58 kilós terepfutótól…

Forrás: GettyImages