ultrafutás,terepfutás,mászás,Kilian Jornet,bázisugrás,Tom Erik Heimen

Romsdalshorn kihívás: futó VS bázisugró!

Forrás: Kilian Jornet Facebook oldal
Komoly adrenalinbomba még nézni is…elképesztő figurák elképesztő ötlete!

Kilian Jornet és a norvég bázisugró Tom Erik Heimen még tavaly nyáron hajtotta végre azt a kísérletet, melynek lényege, hogy kettejük közül ki teszi meg gyorsabban a Norvégiában lévő 1550 méter magas Romsdalshorn csúcsára és vissza az utat úgy, hogy Erik lefelé ugrik, míg Kilian lábon, futva teszi meg a föl-le vezető útvonalat.

Íme az eseményről készült film, amely kedden került ki a világhálóra.

RUNNER VS BASE JUMPER

The Romsdalshorn Challenge is on! Who will be faster climbing up Romsdalshorn, the iconic Norwegian mountain. Tom Erik Heimen with his wingsuit or I with my running shoes? #RomsdalshornChallenge Film by Raymond Aasen and Matti Bernitz Pedersen Salomon Running Suunto GoPro

Posted by Kilian Jornet on Tuesday, January 21, 2020

„Egyik alkalommal, amikor felmásztam a Romsdalshorn északi oldalára, ami Norvégia egyik ikonikus sziklatornya, akadtam össze Tom Erik Heimennel. Miközben másztam felfelé, egyszer csak zajt hallottam a fejem felől, először azt hittem, egy szikladarab zuhan fentről, ezért olyan közel lapultam a falhoz, amennyire csak lehetett, de amikor felnéztem, láttam, hogy egy férfi zuhan és egy vörös „öltönyszerűséget” visel. Zuhanás közben örömujjongás hallatszott tőle…ez a férfi volt Tom Erik Heimen” – mesél Kilian arról, hogyan találkozott a kihívásban részt vevő bázisugróval.

Tom Erik 20 éve bázisugró és ejtőernyőző. Számos ugrást hajtott végre Norvégiában és hihetetlen rekordokat állított fel. Síelőként az elsők között kombinálta a síelést a bázisugrással. Kiváló állóképességű sportoló.

terepfutás,Kilian Jornet,bázisugrás,Tom Erik Heimen
Forrás: Tom Erik Heimen Facebook oldal

A távolság, amit megtettek, csupán 3,4 km hosszú, ám ebben 850 m pozitív szintkülönbség volt.

Kilian ruházata és felszerelése a futás során: cipő, zokni, póló és rövidnadrág, pulzuspánt, óra, GoPro kamera, telefon - összes súly: 700 gr.

Kilian 30 perc 30 másodperc alatt ért fel, a csúcson 1 perc 8 másodpercet töltött, 20 perc 48 másodperc alatt ért le, összidő: 52.26.

Tom Erik ruházata és felszerelése: cipő, zokni, rövidnadrág, hosszú ujjú, szélkabát, hátizsák benne az ugráshoz szükséges ruházattal és ernyővel, bukósisak, síszemüveg, GoPro kamera, GPS készülék, telefon, kesztyű, óra - összes súly: 12 kg.

Tom 45 perc alatt ért fel, a csúcson 7 percet töltött, lefelé 2 perc alatt ért (!) összidő: 53.55.