Borítókép: Ez a tényező a sikeres fogyás egyik alappillére

Ez a tényező a sikeres fogyás egyik alappillére

Forrás: getty images
A legtöbb fogyókúrás tanács lényegét egyszerűen össze lehet foglalni: "egyél kevesebbet, mozogj többet!" Ezek természetesen fontosak, azonban sokan hajlamosak megfeledkezni egy szintén nagyon lényeges harmadik pillérről.

Mi ez? Az alvás. A mai világban ugyanis nagyon nehéz kipihenten ébredni, pedig az alváshiány szabotálhatja a plusz kilók leadását, hiszen kihat arra, mit és mennyit eszel, mennyi zsírt raktároz el a szervezeted, mennyi izmot tudsz felszedni. A következő tények is azt támasztják alá, hogy az alvás a fogyás egyik legfontosabb tényezője:

1. Kihat a hormonok szintjére

Leptin és ghrelin

Az alvás több olyan hormon szintjére is kihat, melyek a fogyásban és hízásban is fontos szerepet játszanak, ezek közül a két legfontosabb a leptin és a ghrelin. A leptin elnyomja az éhséget, a ghrelin pedig fokozza. A kevés alvás hatására csökken az előbbi szintje a szervezetben, utóbbié pedig megemelkedik, így éhesebb leszel és nem érzed magadat jóllakottnak.

Kortizol

Ha nem jut elég idő az alvásra, a szervezet kortizolt (stresszhormon) termel, mely lassítja az anyagcserét, rontja az izomépítési képességet, ennek hatására pedig a szervezet glükózzá alakítja a fehérjéket, a felesleges cukrot viszont zsírként raktározza. Ezt jelezheti a nagy mennyiségű hasi zsír, melytől igen nehezen lehet megszabadulni, de az inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepet játszik.

Növekedési hormon

A sejtek regenerációjában, reprodukciójában és növekedésében van fontos szerepe. Ez minden edzésnél fontos ahhoz, hogy szabályosan végezd a gyakorlatokat, hiszen sportolás közben apró repedések keletkeznek az izomszövetben, mely alvás közben ennek a hormonnak a segítségével regenerálódik.

2. Javít a sportteljesítményen

Ha fáradt vagy, nem tudsz annyi energiát tenni az edzésbe, emiatt kevesebb kalóriát égetsz és kevesebb izmot építesz - még akkor is, ha keménynek érzed az aktuális gyakorlatokat. Ha kipihenten indulsz futni, hosszabb ideig és intenzívebben tudsz edzeni. Ezen felül a kognitív képességeid, a reakcióidőd és a kéz-szem koordinációd is javul.

3. Megakadályozza az impulzus vásárlást

Amerikai kutatók jöttek rá arra, hogy a keveset alvó emberek agyának azon része aktivizálódik, mely az élvezetek keresésével foglalkozik. Ebben az esetben pedig a legegyszerűbb választás az étel, amivel viszonylag könnyen lehet jutalmazni. Csak sajnos nem az egészséges, hanem az egészségtelen kaják landolnak ilyenkor a tányérodon, hiszen a feldolgozott ételek hatására még aktívabban működik ez az agyi rész.

4. A BMI-id is függ tőle

Az American Journal of Health Promotion című folyóiratban megjelent kutatás szerint az alvás mennyisége a testzsír mennyiségére is kihat. A vizsgált nők közül azoknak volt alacsonyabb a BMI-jük, akik pontos alvási rutint követtek (maximum 1 óra különbséggel feküdtek le és ébredtek fel és 8 órát aludtak minden egyes nap).

5. A kevesebb több

Ahogy minden másnál, a fogyásnál is csak akkor fogsz eredményeket látni, ha a fent említett mondást betartod. Hiába teszed oda magadat az edzéseken és főzöl egészségesebbnél egészségesebb ételeket, ha sosem szánsz időt a pihenésre és alvásra, még ez a sok erőfeszítés is kevésnek bizonyul majd az eredmények tekintetében. Ahelyett, hogy a maximumra járatnád a szervezeted tűréshatárát és ezzel megnehezítenéd a saját dolgodat, szánj kellő időt a pihentető alvásra - hidd el, meg fogsz lepődni, mennyivel eredményesebb leszel!

Olvasnál még a témában?