futás,edzés,nyaralás

Futni nyaralás alatt? 10 tipp, amivel könnyebb lesz!

Forrás: Getty Images
Ha vakációzni indulsz, mindenképp pakold be a futócuccodat is, mert szuper dolog új helyeken, ismeretlen tájakon róni a kilométereket. Persze vannak dolgok, amiket érdemes másként csinálnod, mint otthon, a megszokott környezetben. Tapasztalt futók nemrég elárulták, mikre érdemes odafigyelni, ha edzeni indulsz a vakáció alatt.

1. Vigyél telefont!

,,Mindig is úgy gondoltam, elég jól tájékozódok, de bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem" - vallja Emily Infeld, a 2016-os olimpia 10.000 méteres futója. Persze szelfizni is remek dolog az új helyeken, de pont ezeken az ismeretlen terepeken könnyű eltévedni, így jó, ha van a mobilodon térkép. Kapcsold futás közben a mobilodat repülő üzemmódba, így látod, merre vagy, viszont nem kell fizetni a roaming díjakat.

2. Legyen benned kalandvágy!

Persze eltévedni is izgalmas dolog, ha bevállalod, és nem zavar az a pár plusz kiométer. Cat Beck, a Hamilton Főiskola földtudományi professzora, terepfutó sosem fut telefonnal. ,,Az eltévedés is része a kalandnak, csak figyeljük meg alaposan a környezetünket, a helyszínt, ahol futunk, akkor hamarabb hazataláunk!"

3. Keresd fel a helyi futóközösséget!

Ismerd meg a környékbeli futóklubokat, hiszen a segítségükkel biztosan megtalálod a legjobb futóterepeket, és többet tudhatsz meg a terület kultúrájáról. Iman Wilkerson, a Step By Step Run és a PacePartner alkalmazások alapítója és vezérigazgatója elmondta, San Diego környékén szakosodtak arra, hogy a turistáknak segítsenek megtalálni a helyi közösségeket, versenyeket, sőt, futótársat is lehet náluk "bérelni".

4. Nézd át a helyi versenyeket!

Ez sokat segít abban, hogy megtudd, melyek a jó futóútvonalak, és egy térképpel is gazdagodhatsz. Nyomtasd ki és vidd magaddal a nyaralásra!

5. Ismerkedj a Google Maps-el!

Sam Roecker maratonfutó, olimpikon szerint rengeteg előnnyel jár, ha jól ismerjük a Google Map-et, mert nem árt tudni, hogy a környék, ahol lakunk, hogyan is fest valójában, milyenek az utcák, és így könnyebb olyan hoteleket találni, amik tényleg közel vannak a jó futóterepekhez.

futás,verseny
Forrás: GettyImages

6. Keressd a folyót!

Általában a víz mellett ott a bicikliút is, ahol biztos, hogy kényelmesen lefuthatsz jópár kilométert!

7. Pakolj könnyű cipőket!

A futócipő elég sok helyet foglal a bőröndben, így érdemes vagy abban utazni, vagy olyan cipőt vinni, ami tényleg pillekönnyű, és könnyen el tudod tenni a táskádba!

8. Legyen nálad apró!

Biztos, ami biztos, futáshoz mindig vigyél egy kis aprópénzt, amit akár a sportmelltartódba is tehetsz, ha netán szükséged lenne egy frissítőre vagy esetleg taxira a futás után.

9. Legyél a csapat idegenvezetője!

Cat Beck elárulta, hogy amikor olyan barátokkal indul vakációzni, akik nem szoktak futni, a következő a dolog menete: ő már korán reggel futás közben felfedezi a környéket, a jó helyeket, majd amikor együtt a csapat, már tudja, hová érdemes menniük. Csak egy dologra figyelj: futva jóval közelebb van minden, mintha pár ember együtt sétálgat - ezt mindig kalkuláld bele!

10. Okosan tervezd meg a városnézést!

Ha egy verseny miatt utazol el egy ismeretlen városba, akkor könnyen magába szippant az új hely izgalma, lendülete. Viszont a nagy városnéző túrát érdemes inkább a verseny utánra halasztani, hogy a lábad is csúcsformában legyen a nagy napon!