Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Marathon du Mont-Blanc: A fehér hegy lábánál Szaszától

terepfutás,mont blanc,maraton,marathon du mont-blanc,terep maraton
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Hiszem azt, hogy aki már régóta fut, időről időre keres valami olyan célt, vagy állomást, amelyen keresztül futóként megújulhat. Sok esetben ugyanazokat az élményeket keressük, csak újra csomagolva, másként tálalva.

Egy maratoni PB kísérlet vagy egy négy évszakos félmaratoni sorozat, de a Run Czech is szuper vállalás, netán a World Marathon Majors versenyeinek teljesítése… Megannyi lehetőség, hogy futóként mindig legyen új inger a tarsolyban. Szerencsés a hobbifutók helyzete, mert a célkitűzéseknek – ha fizikailag rendben vagy – szinte csak a pénztárca szab határt.

Talán egy forraltboros, fahéjillattal körbelengett decemberi estén néztem meg a Golden Trail Series beharangozó videóját:

A Salomon szépen összerakott, hat helyszínes versenysorozattal bombázta meg a terepfutókat: Zegama-Aizkorri, Marathon du Mont-Blanc, DoloMythsRun, Sierre-Zinal, az amerikai Pikes Peak Marathon és az Annapurna Trail Marathon került fel a listára. Egytől-egyig fantasztikus helyszínek, így sorozatban pedig verhetetlenek.

terepfutás,maraton,terep maraton,marathon du mont-blanc,mont blanc,chamonix

Az első 3-ra be is neveztem, igaz a Zegama-Aizkorri mezőnyébe lehetetlen bekerülni, olyan nagy rá a túljelentkezés, viszont az Alpok következő két helyszínére felvételt nyertem.

Az elmúlt években sokszor jártam Chamonixban, ugyanis a Marathon du Mont-Blanc mellett ez az ikonikus település ad otthont az Ultra-Trail du Mont Blanc központjának. Chamonix egyszerűen lenyűgöző hatással volt rám már az első alkalommal is. Természetközeli, hegyeket, hegyi sportokat szerető embereknek egyszerűen kihagyhatatlan helyszín.

A Marathon du Mont-Blanc, mint verseny már régóta a bakancslistámon volt. 1979-ben szervezték az elsőt, akkor még 23 km volt a verseny hossza. A maratoni táv 2003 óta szerepel a programban, illetve idővel kiegészült egy 80 km-es (később 90-né bővülő), egy 10 km-es és egy vertikál versenyszámmal is futófesztivál. Összesen 4-5 ezer induló méretteti meg magát a különböző távokon.

Ha valakiben felmerül a kérdés, vajon miért? Talán ez a kis videó magyarázatot ad.

Idestova több mint 15 éve futok életformaszerűen. Ez idő alatt számtalan versenyen indultam. Éremért, teljesítésért, pólóért, jobb időért, valaki miatt, vagy éppen magam miatt, hogy győzzek vagy jobb legyek mint, mások.

Ez a verseny arról szólt, hogy ott akarok lenni. Mindegy, hogy milyen teljesítménnyel, milyen idővel, érzésekkel, vagy milyen helyezéssel. Egyszerűen akartam, mindenféle előzetes terv, várakozás és teljesítési kényszer nélkül. Az, hogy teljesítem, nem volt kérdés, hogy a neves mezőnyben hányadik leszek, viszont teljesen lényegtelen volt.

A Marathon du Mont-Blanc, a profi szervezésen és a káprázatos helyszínen túl, még valamiben kiemelkedik minden más verseny közül. Greg Vollet (a Salomon atlétája, korábban nemzetközi szintem mountain bike-ban ért el sikereket) 2 éve kísérleti jelleggel elektromos montival tekert a futók előtt, és élőben közvetítette az élmezőnyt. Két év alatt ezt olyan szintre fejlesztették, hogy riporterek tudósítottak a versenyről élőben, miközben a versenyzőket élőben közvetítették montival követve, futva vagy éppen helikopterről filmezve. Ez korábban elképzelhetetlen volt.

terepfutás,mont blanc,chamonix,marathon du mont-blanc,maraton

A verseny
Barátaimmal pénteken elkocsikáztunk Budapestről az 1200 km-re fekvő Chamonix városába. Szombaton tettünk egy rövid, de annál szintesebb sétát a környéken. Szerencsére pont nálam volt a fotós felszerelésem, így pár kép erejéig magammal vittem egy hátizsáknyi eszközt. Az idő ragyogó volt. Olyannyira, hogy nemcsak felhő nem volt az égen, hanem egyenesen 35 fokos hővel perzselt a Nap. 2000 méter felett ezen a vidéken fák sincsennek, csak hónyelvek, így maradt a kényszerű napozás, napvédő krém nélkül. Kis kiruccanásunk végül eltartott pár órát, így teljesen kiütve érkeztünk vissza a szállásra. Délután még a rajtszámátvétel következett, aztán egy feltöltő vacsora.

A profi szervezésre jellemző, hogy a vasárnap délutáni vihar miatt, egy órával előbbre hozták a rajtot. Mindenkit kiértesítettek SMS-ben, hogy nem reggel 7-kor, hanem 6-kor indulunk.

Reggel úgy ébredtem, mint akit agyonvertek. Persze gyorsan összeszedtem magam. Hosszú futásra rendezkedtem be, kicsit túl is biztosítottam magam a kötelező felszerelésen túl.

A rajtban már pazar hangulat fogadott, az első zóna végére voltam hivatalos, a mezőnyt egyébként három hullámban indították el. Még hűvös volt a levegő, szemben a Mont Blanc fehér köpenye, közel 2000 fő toporgott a rajtzónában, sokaknak talán ez volt az év fő versenye.

terepfutás,maraton,terep maraton,mont blanc,marathon du mont-blanc,chamonix
forrás: Marathon du Mont-Blanc Facebook oldal
Mindjárt rajtol a maratoni versenyszám mezőnye.

Bennem ambivalens gondolatok voltak ezekben a percekben. Régóta terveztem ezt a versenyt, nagy vágyam volt, hogy ott legyek, hogy részt vegyek rajta. Ott álltam másodpercekre a rajt előtt és sem versenylázat, sem erőt nem éreztem magamban ahhoz, hogy igazán beleálljak ebbe.

Aztán rajt és nekilódultunk. Ugyan a tömeg hátsó traktusából indultam, a nem túl gyors tempó ellenére azért folyamatosan előzgettem. Talán a korai rajt vagy a fáradtság miatt légzésem, még szapora volt, de pár kilométer után beállt üzemi szuszogásra. Az első kilométerek kicsit emelkedtek, de helyi viszonylatban inkább síkfutásnak minősült a pálya ezen szakasza. Teljesen nyugodtan, kellemesen futottam. Akadt egy pár perces technikai kitérőm, majd ismét magával ragadott a futók forgataga. Az első 15 km emelkedése után, 3 km lejtő következett. 18 km-nél értünk az első frissítőpontra, Vallorcine településre, ahol fantasztikus hangulat fogadott. Az első kemény emelkedő innen kezdődött. Mint sokan körülöttem, én is gyaloglásra váltottam. Szép sorban masíroztunk fel a Col de Possettes hágóig. Szűk 5 km-en kellett közel 800 méter szintet leküzdeni. Aztán ahogy az egynyomtáv megszűnt, kocogásra váltottam. Ismét egy pont, majd következett az útvonal számomra legfantasztikusabb része.

Egy tavalyi videóban pont ez a szakasz látható.

Hamar elértük a legmagasabb pontot (2201m), innen kilométereken keresztül technikás lejtőzés következett. 27 km-nél Le Tour-nál volt egy nagyobb frissítőpont. Szerencsére a mezőny már annyira széthúzódott, hogy mindenki tudott a saját tempójában enni-inni-haladni. 31 km-től kezdődött a következő emelkedő. Mire ide értünk, a lábak már kellően bedurrantak és a hőmérséklet is masszívan 30 fok felett járhatott. Sok folyadékot ittam, vízátfolyásokban mostam magam, ettem 1-2 gélt, sótabletát és alapvetően teljesen jól voltam. Ami nem volt velem továbbra sem, az a harapós, harci kedv.

terepfutás,maraton,terep maraton,mont blanc,marathon du mont-blanc,chamonix
terepfutás,maraton,terep maraton,marathon du mont-blanc,chamonix
forrás: Marathon du Mont-Blanc Facebook oldal
Egy fiatal, csupán 21 éves, olasz futó, Davide Magnini lett az első idén, az ideje: 3:47:13.

Mentem, joggoltam, kocogtam, a hegy tetejétől pedig ismét technikás lejtő várt. 34-35 km után újra emelkedett a pálya, innen gyakorlatilag mintha egy hosszú Spartacus-ösvényen futnánk a célig. Folyamatosan emelkedett, kicsit ütemtelenül, sziklákkal övezve, jobbra fölöttünk a hegyoldal, balra a Mont Blanc. Elképesztő látvány tárult a futók elé. Az utolsó frissítőponton, még ellenőrizték a kötelező felszerelésemet, megtaláltuk a táskába rejtett sípot, illetve bemutattam a működőképes mobilomat, majd az utolsó 5 km-re utamra engedtek a szervezők. A Nap már folyamatosan demonstrálta erejét ezen a csodás panorámaúton. A távolból már látható volt a Planpraz, vagyis a célterület.

terepfutás,maraton,terep maraton,maraton du mont-blanc,chamonix,mont blanc
Mintha nekifutnál a semminek, de azért van ott egy célkapu az út végén.

Ez volt életem eddigi legszebb befutóhelyszíne. Ha maga a verseny útvonala valami miatt nem fog meg, a befutó akkor is hihetetlen mély nyomot hagy a beérkezőben. Olyat, ami miatt vissza akarok menni. A célkapu egy kis platón helyezkedik el, mögötte a sok kilométeres mélység, maga Chamonix völgye, szemben pedig a 4 ezres hegyek. Elképesztő élmény!

Vágytam rá, neveztem, kisorsoltak, ott voltam, megcsináltam, átéltem!

terepfutás,maraton,maraton du mont-blanc,chamonix,mont blanc,terep maraton,finisher,befutó érem
Befutó érem: az emlékezetesebb darabok közé kerül.

6 óra 50 percet mozogtam ebben a fantasztikusan szép környezetben. Csupán az igazi verseny, a harcos hozzáállás hiányzott ebből a napból. De ki tudja, talán ez így volt jó, talán lett még egy okom arra, hogy egyszer visszatérjek ide.

Tovább olvasok
Kép

Szerepelj TE is a következő Runner's Worldben!

Szívesen elmesélnéd a legemlékezetesebb maratoni futásod történetét? Írd meg nekünk, mi pont erre vagyunk kíváncsiak!

Kép

7 apró trükk, hogy mostantól sokkal jobban élvezd a futóedzéseidet!

Úgy érzed, néha nem teljes erőbedobással indulsz neki a futásaidnak, vagy amikor edzel, akkor sem élvezed úgy, mint régen? Akkor édemes megfogadnod Nicole Wright személyi edző, futóedző tippjeit: így mostantól sokkal többet kihozhatsz a testedből!

Kép

Környezettudatosság a hazai futóversenyeken

Ha valaki több évtizede jár futóversenyekre, átélhette a környezet védelmére irányuló törekvések megannyi kihívását. Futóként új attitűdöket kellett magunkévá tenni, máskülönben idővel szembesülhettünk volna azzal, hogy például nem kapunk folyadékot a frissítőponton.

Kép

Kulcskérdés az edzésben és a fogyásban is: nagyon nem mindegy, mennyire figyelsz a hidratálásra!

Télen-nyáron komolyan kell venni a megfelelő hidratálást, ám a melegebb hónapokban, különösen akkor, ha sokat edzel, kiemelten kell figyelni rá. De mennyit és mit érdemes fogyasztani?

Kép

Egy futó ideális napja étkezés szempontjából

A futás erősen igénybe veszi a szervezetet mindenféle szempontból. Azért, hogy hosszútávon tervezhess futóként elengedhetetlen a megfelelő regeneráció, aminek fontos része az étkezés is.

Kép

Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem