félmaraton,félmaraton egyéni csúcs,futás 40 felett,tempófutás

„Olyan verseny volt, ahol mindketten nyertünk” – Szasza beszámolója a szombati félmaratonról

Forrás: Szász Eszter
Annak idején, amikor Sanyosz aktív atléta volt, egyesületükben (MVSC) rendszeresek voltak a versengések. Versenyt csináltak mindenből. Egymás ellen, az óra ellen, de nem csak futásról szóltak az „összecsapások”: milyen gyorsan tudnak krémest enni, mennyi ideig tudnak gumimatracon állni, vagy ki tud 5 méterről közelebb dobni a falhoz egy fémforintost és hasonlók...

Nem ölre menő versengések voltak, hanem játékosak. A mindennapok megfűszerezése egy kis mókával. Nagyon megmaradtak bennem ezek a pillantok. És ezek a pillanatok jutottak eszembe, amikor szombaton, a Siófokon megrendezett K&H Mozdulj! Balaton Félmaratont futottam.

Lehet-e fejlődni 40 éves kor felett futóként? Ez volt az alapkérdés az ősz elején vállalt kihívásban. Már a verseny előtti érzésekre hagyatkozva állítottam, hogy igen, lehet. Ráadásul Sanyosz még dobott erre egy lapáttal, miszerint 50 felett is lehetséges a fejlődés. Neki is igaza lett. A szuper jó idővel teljesített Frankfurt Maraton és a mostani félmaratoni eredménye igazolja ezt.

félmraton,félmaraton PB,félmaraton egyéni csúcs,futás 40 felett,tempófutás
Forrás: Abai Róbert
Játékos egymásnak feszülés volt ez.

Szombaton hát eljött a verseny napja. A rajt előtti pillanatok a szokásos izgalomban teltek, pontosabban nem szoktam izgulni, de most volt bennem felfokozott várakozás. Feszültségemet az sem oldotta, hogy beálltam a TOITOI WC-k előtt kígyózó sorba és mintegy 15 percet ott araszolgattam melegítés helyett. Ha van a versennyel kapcsolatos észrevételem, akkor ez az. A versenyzők számára nem elegendőek a WC-k.

A rajt előtt egy perccel sikerült beállni a rajtzónába. Sanyosszal pacsi, aztán elrajtoltunk. Nem volt különösebb versenystratégia. Azt tudtam, hogy Sanyosz mögöttem fog jönni, figyel és keresi a gyengeségemet. Igyekeztem egyenletes 4:08-4:10 körüli tempót felvenni, aztán azt kibírni végig. Kezemben vittem egy fél literes softkulacsot, benne előre bekevert Sponser izoitallal. Egy óvatlan pillanatban szájjal lehúztam véletlenül a szopókáját és ki is lötyköltem a fele tartalmat.

Félmaraton,félmaraton PB,félmaraton egyéni csúcs,futás 40 felett,tempófutás
Forrás: Brevákné Kiss Edit
''Azt tudtam, hogy Sanyosz mögöttem fog jönni, figyel és keresi a gyengeségemet.''

Az első kilométereken kicsit elléptem 10-20 méterre üldözőmtől, majd a 6. kilométernél visszazárkózott, élve a lélektani hadviseléssel megjegyezte: „belassultál”. A „szembe szél miatt” – mondtam én. A 10.55 km-es első kör végéig, ami 44:01 lett, fej-fej mellett futottunk. A 2. kör elején aztán próbáltam ritmust váltani, ezzel - szemmel láthatóan - megnyúlt a távolság köztünk. Igaz a különbség csak 15-20 másodperc lehetett, de mégis értékes másodpercekké váltak ezek a végjátékban. A fordítónál még egyet pacsiztunk, jelezve ezzel a köztünk lévő bajtársiasságot, majd 16-tól igyekeztem egy hosszú hajrát nyitni. A hajrá tempójában ugyan nem volt változás, de érzésre kezdtem magam kifacsarni. 19 km környékén azért jött egy kis holtpont, amit úgy fogtam fel, hogy csak rápihenek a finishre, de már az utolsó ezer robbantására készültem. Robbantani ugyan nem sikerült látványosan, mondjuk úgy éltem meg, hogy mégis. A célegyenesre fordulva már láttam az órát és egy lendületes sprinttel becsúsztam 1:28 alá. A 2. kör 43:55 lett, tehát hangyányit gyorsabban futottam a verseny második felét.

félmaraton,félmaraton egyéni csúcs,félmaraton PB,futás 40 felett,tempófutás
Forrás: Holczer Péter
''Mind a ketten nagyon elégedettek és boldogok voltunk.''

Sanyoszt megvártam a célban, 40 másodperccel később futott be. Ő egy percet, én kettőt javítottam ezzel az egyéni csúcsomon. Mind a ketten nagyon elégedettek és boldogok voltunk. A várakozásnak megfelelően szoros meccs volt, ahogy jósoltam egy percen belüli célba érkezéssel. Ez egy olyan verseny volt, ahol mindketten nyertünk, tanultunk és talán lesz ebből visszavágó is idővel.

S hogy mi a következő terv? Vannak már ötletek, de hogy mi valósul meg belőlük, arról később lesz szó.

A verseny eredményei ide kattintva böngészhetőek.