futósérülés

Amikor pihen a futócipő: 2 hónap futáshiány és totyogás

Forrás: Getty Images
December eleje óta alig futok, és mivel ezeréve nem volt ilyen, mostanra kezdi megviselni a lelkemet is.

Nos, szögezzük le, nem az az ember vagyok, aki minden fájdalom ellenére fut, és a teste jelzései ellenére sérülésekbe hajszolja magát, és kétségbe esik, ha valami okból kifolyólag nem futhat. Fel tudom fogni, ha meg kell állni, és akkor is lefoglalom magam más típusú edzésekkel, ha vissza kell venni a futásból. De, most hogy két hónapja nem igazán tudok futni, és amit futok, az is inkább nevezhető totyogásnak, kezd az őrületbe kergetni.

December elején csípőfájdalmat észleltem, rohantam is gyógytornára, és odafigyeltem az ott elhangzottakra, a házi feladatokat is betartottam. Mivel még nem volt annyira vészes, tovább futottam, de aztán az egyik hétvégi hosszúnál, amiben iramváltások is voltak, a fájdalom nem állt meg a csípőmnél, hanem már lesugárzott a térdemig. Oké, ITBS (erről itt olvashatsz bővebben), akkor pihentetem.

Síkon és lejtőn fájt a legjobban, így terepre még kimerészkedtem séta-futás kombóra, mert az emelkedő nem terhelte meg úgy, de csak nagyon keveset (heti 1). A karácsonyi időszakban csak spinningeltem vagy erősítést végeztem, és mivel egyáltalán nem futottam, gondoltam, tuti elmúlt a gyulladás. Hát, az első próba 5kilinél kiderült, hogy nem! Azóta próbálkozom a séta-futás kombinációval, illetve hamarosan részt veszek egy FDM-kezelésen is, nem mellesleg pedig az összes hengerezős feladatot becsületesen megcsinálom minden nap, így nagyon bízom benne, hogy hamarosan kiláballok belőle.

Mostanra természetesen már nagyon visszaesett a teljesítményem, mintha szertefoszlott volna minden, amit korábban elértem. Rossz látni, amikor mások olyan helyeken futnak, amit én is szerettem volna idén, vagy hogy most minden előlről kell kezdenem, és a célokat is újra kell tervezni.

De hát ez van! Amire viszont rájöttem, hogy igazából akkor is előjöhet egy sérülés, ha kockamód sosem blicceled el a bemelegítést, nem lógod el a nyújtást és hengerezést, de még erősítesz is! Nagyon oda kell figyelni magunkra, ha pedig megtörténik a baj, nem szabad keseregni, mert ez nem az élet, a futás azért van, hogy szebbé tegye, de ha fájdalmat okoz, tudni kell kicsit pihentetni is…