edzés,keresztedzés

Fogalmad sincs, milyen keresztedzést válassz a futás mellé? Fogadd meg a futóedző tippjeit!

Forrás: Getty Images
Növelnéd a teljesítményedet, netán az egyre hűvösebb idő miatt beiktatnál másféle sportot is a szabadtéri futás mellé? Ha megtalálod a hozzád legjobban passzoló keresztedzést, az tényleg hatalmasat lendít a fizikai állapotodon - fogadd meg Sipos Fanni futóedző tippjeit!

A jó keresztedzés nagyon sokat számít abban, hogy jobban bírd a futóedzésket. Ha ugyanis megtalálod a tested és a lelked számára legmegfelelőbb kiegészítő mozgásformát, akkor az rengeteget javít a teljesítményeden. Hogy miért?

A keresztedzés során:

  • Nem csak azok az izmok dolgoznak, amik a futások alatt általában.
  • Mentálisan is feltölt, hiszen az edzésben is kell a változatosság.
  • Erősebb, hajlékonyabb lehetsz tőle, ami jól jön a futááshoz is.
  • Motivál és új kihívásokat állít eléd.

De miért is jó egy keresztedzés, és honnan tudhatod, NEKED mi a legjobb? Sipos Fanni futóedzőt erről faggatuk.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a keresztedzés kiválasztásakor, ha az általános erőnlét javítása a cél?

Az elsődleges szempont az, hogy mindenképp olyan típusú keresztedzést válassz, ami közel áll hozzád. Ha pörgős típus vagy, akkor mehet akár egy dinamikus jóga, funkcionális edzés, TRX, spinning. De ha a nyugisabb edzéseket kedveled, akkor neked találták ki a mindfullness jellegű órákat; a gerinc jógát, bodyartot... Nekem például az is nagyon fontos, hogy meglegyen a szimpátia az oktatóval. Sokkal szívesebben megyek, így sokkal ritkább a kimaradás is. Az sem utolsó, hogy jó érzés töltsön el, amikor belépek a terembe. Végül az is kell, hogy tudj azonosulni a környezeteddel: ha nem kedveled a csoportos edzéseket a 4 fal között, akkor lehet, hogy az úszás egy szabadabb keresztedzés számodra.

Erősítés, vagyis súlyzós edzés és nyújtás - ezek is kellenek? Milyen arányban?

Ha mondjuk heti 5 órád van edzésre, akkor a téli időszakban 3:2 arányban javaslom a keresztedzést. Tehát 3 futás és 2 keresztedzés. A súlyzós edzést az idősebb korosztálynak szoktam ajánlani, mert a súlyokkal való munkával remekül megelőzhető a csontritkulás. Ami nagyon fontos, hogy aki súlyokkal dolgozik, és állóképességi sporttal foglalkozik, mindenképp szerepelnie kell az edzéstervében a nyújtásnak. Kompenzálni kell, a kötött izmokat ki kell nyújtani. Ha valaki nagyon kötött izomzatú, annak pedig masszőrhöz is érdemes rendszeresen ellátogatni.

TRX,keresztedzés
Forrás: GettyImages

Számít az, hogy a cél a fogyás, az erőnlét megtartása, a regeneráció, vagy vannak keresztedzések, amik mindenre jók?

Természetesen számít. Ha regeneráció a cél akkor, ne egy magas intenzitású edzést válassz. Ellenben ha a fogyás a cél, ott már érdemes pulzust is megemelő edzésformára voksolni, ezekkel ugyanis fokozhatjuk az energia felhasználásunkat. Ha pedig izmosodni szeretnél, akkor nincs mese, súlyzózni kell!

Milyen legyen a futás-keresztedzés aránya?

Az alapozási időszakban 3:2; egy versenyfelkészüléskor pedig 4:1

Számodra melyik a legideálisabb keresztedzés a futás mellé?

Eddig csak a funkcionális edzés volt, amivel kiegészítettem a futóedzéseimet. Idáig el sem tudtam képzelni, hogy egy jógaórát végig csináljak. Azonban idén rátaláltam egy olyan stúdióra és oktatóra, aki teljesen megfertőzött, és idén már a dinamikus jóga is szerves része az edzéseimnek. Nagyon látványos, ahogy fejlődni lehet vele!