edzés, futás,

Most kezdesz futni azért, hogy leadj pár kilót? 7 fontos tipp szakértőktől, ami ebben segíteni fog

Forrás: Getty Images/ martin-dm
A futás nagyon sokat segíthet a fogyásban, de nem csak ezen múlik a dolog. A következőket fontold meg, mielőtt belevágsz!

Sokmillióan választják a futást azért, mert fogyni akarnak. Az ok egyértelmű: ugyan bicajozással, aerobik órákkal, konditermi edzéssel is bőven lehet zsírt égetni, a futáshoz mindössze te kellesz és egy használható futócipő. Bárhol, bármikor lehetséges - csak felkapod és mész - vallja Daniel O’Connor, a Houstoni Egyetem professzora, aki szerint a futás egyik legnagyobb előnye az idő: sokkal egyszerűbb megoldani, mint bármi mást. Ez pedig fontos szempont akkor, ha az amúgy is zsúfolt mindennapokba most akarsz beiktatni valami újat.

Bár a futás egyszerűnek hangzik, ha ezzel akarsz fogyni, akkor a siker érdekében a következő 7 dologra bizony oda kell figyelni.

Mit egyek?

A futásnak ugyan kismillió előnye van, és igen, segít fogyni, de attól még, hogy futsz, az étkezésre is nagyon kell figyelned. Sőt, ha futás után könnyű túlenni magunkat, vagyis nagyon éhes vagy, és sokkal többet eszel, mint kéne, akkor hízhatsz is a futástól... Angela Rubin triatlonedző, a bostoni Equinox Precision Running Lab stúdióvezetője szerint a legtöbb kezdő túlbecsüli a futás során elégetett kalóriamennyiséget. Bár ez a szám nagyon sok mindentől függ, nagyon általános becslésként azt lehet mondani, hogy 1.6 km-ként 100 kalóriát égetünk el, tehát egy kezdő 3 km során csak körülbelül 200 kalóriát éget...

Fogyni pedig csakis attól tudsz, ha kalóriadeficit keletkezik, így akármennyire is éhes vagy, eleinte biztosan nem jó megoldás felfalni a hűtő tartalmát csak azért, mert edzettél. Viszont ha a szokásos napi étkezésed mellett kezdesz futni, és semmivel sem eszel többet, az eredmények hamarabb jönnek!

Forrás: Getty Images/lechatnoir

Mennyit kell mennem egy héten?

Kezdő vagy, nem versenyre készülsz, és csakis a fogyás a cél - ha ez így van, akkor a lényeg a mozgás. A sprintekkel több kalóriát égetsz, de ami igazán számít, az az, hogy megmozdulj, sportolj és égess kalóriákat. Ez lehet kocogás, séta, futás - a lényeg, hogy csináld. Ha pedig a tudományos eredményeket nézzük: egy, a Medicine & Science in Sports & Exercise-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a futók hat év alatt több súlytól szabadultak meg, mint azok, akik csak gyalogoltak - ennek oka pedig az, hogy a nagy intenzitású futás utóégetést okoz, amikor a tested továbbra is égeti a kalóriákat, amikor már nem edzel - mondja Angela Rubin. Azt javasolja, hogy heti három 30 perces futással kezdj bele a dologba, ha pedig ez megy, jöhetnek a sprintek: 30 másodpercig sprintelj, majd 30-60 másodpercig pihenj, fuss lassabban.

Mennyi ideig tartson egy futóedzés, ha fogyni szeretnék?

A legtöbb fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatás általában hangsúlyozza a testmozgás időtartamát, amikor súlycsökkentésről van szó - azaz minél több kilométert futsz, annál több kalóriát égetsz el. Ám ez nem mindig ilyen egyszerű, mert a rövidebb edzések ugyanolyan erőteljesek lehetnek, mint a hosszabb futások. A tudományos szakirodalom 2019-ben megállapította, hogy az interval tréning - négy perc nagy intenzitású munka, majd három perces lassabb edzés - 28,5 százalékkal nagyobb csökkenést mutatott a teljes abszolút zsírtömegben, mint a mérsékelt intenzitású folyamatos edzés.

A HIIT edzések általában sokkal rövidebbek, mint a kiegyensúlyozott, klasszikus futások, ám az American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 2018-as tanulmánya szerint egy rövid, 20 perces, interval edzés ugyanolyan hatással lesz a fogyásra, mint egy laza, 30 perces futás.

Ne feledd, hogy minél intenzívebb az edzés, annál több kalóriát égetsz el az edzés után az utóégetési hatásnak, más néven edzés utáni oxigénfogyasztásnak (EPOC) köszönhetően. Ha hosszabb ideig futsz alacsonyabb intenzitással, sok kalóriát égetsz el, de a rövid és gyors futással ugyanannyit, ha nem többet...

Ez nem azt jelenti, hogy csak nagy intenzitású interval edzéseket kell végezni: minden jó edzésterv különböző futási tempókból fog állni, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei. De ha a súlycsökkentés az elsődleges számodra, ne hagyd ki a sprinteket!

Az erősítő edzés is segít!

A keresztedzés több okból fontos: először is, erősebb futóvá tesz, és csökkenti a sérülések kockázatát. „A futás csak akkor terheli az ízületeidet, ha nincs meg a megfelelő izomzat ezek támogatásához ” - mondja Rubin. Másodszor, a súlyzós edzés segít a fogyásban. Minél több sovány izomtömeg van rajtad, annál több kalóriát égetsz el nyugalmi állapotban!

Mikor érem el a legendás runner's high-t?

A runner's high egy eufórikus érzés, korábbi cikkünkben alaposan ki is veséztük már. Lehet, hogy ez még nagyon távolinak tűnik számodra, de hidd el, csak kitartás kérdése. Lehet, hogy utálod a futást, de ha a fogyás miatt beiktatod heti háromszor, történjen bármi, automatikussá fog válni, idővel megszereted, fogyni fogsz, ám akkor ez már csak másodlagos szempont lesz az élvezet után!

Jobb, ha reggel edzek?

Noha a korán kelés nem tűnik mindig vonzónak, néhány okból nagyszerű szokás a reggeli futás. Először is garantálja, hogy később nem hagyod ki az edzést, ezenkívül a reggeli kilométerek produktívabbá és kommunikatívabbá tehetnek kollégáddal és barátaiddal szemben, mivel tanulmányok kimutatták, hogy a futás élesíti a fókuszt és a gondolkodást.

Emellett a legújabb kutatások szerint a reggeli futók sikeresebben fogynak, mint azok, akik este, éjszaka edzenek. A tanulmányban a kutatók 48 nőt két csoportra osztottak - az egyik, amely hat hétig reggel aerob edzést végzett, a másik pedig este edzett -, és megkérték őket, hogy jegyezzék fel, mit ettek az adott időszakban. Az eredmények azt mutatták, hogy a kora reggeli sportolók kevesebb kalóriát fogyasztottak a nap folyamán, és végül többet fogytak, mint az éjszakai baglyok.

Más tanulmányok pedig kimutatták, hogy az éhgyomros edzés több zsírt éget el, mint az evés után futás. Kezdőknek nem javasoljuk, de ha később üres gyomorral indulsz útnak, törekedj egy rövidebb és könnyebb útra, így elkerülheted, hogy rosszul legyél.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Nagyon kell az alvás!

Míg a helyes szokások fenntartása a nap folyamán - a megfelelő étkezés, a rendszeres testmozgás - döntő fontosságúak a fogyás szempontjából, az éjszakai pihenés ugyanolyan fontos a kilók elhagyásához. A Plos One folyóirat tavaly közzétett tanulmányában a kutatók azt találták, hogy azoknak az embereknek, akik keveset alszanak, nagyobb a testtömeg-indexük és nagyobb a derékbőségük, mint azoknak, akik eleget pihennek.

A jó hír az, hogy a futás segíthet könnyebben és mélyebben elaludni. Számos tanulmány kimutatta, hogy a napi aerob testmozgás - különösen a mérsékelt vagy intenzív típusú, például a kardió, az erősítő edzés és a jóga - javítja alvásminőségünket, ami segít elkerülni az alváshiány következményeit, például a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát és az anyagcsere-problémákat. Ha este futsz, azért ügyelj arra, hogy hagyj elegendő időt lefekvés előtt, hogy a testhőmérséklet és a pulzusszám csökkenjen, így nem pörögsz fel annyira alvás előtt.

Hajrá!