edzés, konditerem,

Miért is érdemes belekezdeni? Erősítő edzés TOTÁL kezdőknek

Forrás: Unsplash/Louis Reyes
Eddig halogattad, ám úgy érzed, végre itt az idő, és rászántad magad az erősítő edzésekre? Szuper ötlet - segítünk, hogyan indulj el az úton!

Az erősítő edzés, vagy súlyzós edzés egy viszonylag egyszerű edzésmódszer, amelynek az a lényege, hogy ellenállást alkalmaz szabad súlyok - súlyzók, súlyzórudak, kettlebell - és gépi súlyok formájában.

Lehet, hogy kezdetben ijesztőnek tűnnek ezek a dolgok, de hidd el, mégsem azok!

Mi is az az erősítő edzés?

Az erősítő edzés, illetve a az ellenállással végzett edzés (pl. gumikötél, TRX) erősíti az egész testet, és növeli izomtömeget. Kate Whapples edző úgy fogalmazza meg, hogy "Az erősítő edzés célja egy olyan inger biztosítása a test számára, amelyhez adaptációs válaszra van szükség."

"Például az ellenállással történő edzés és a súlyzós edzés mind ugyanoda tartozik, annak ellenére is, hogy a hagyományos erősítő edzés az izmok elszigetelésén alapszik, hogy egyesével fáradást okozzon” - magyarázza Chiara Lewis, a Total Body Studio alapítója és edzője. Épp ezért a kezdőknek szóló erőnléti edzés az összetett gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt - ezek olyan mozdulatok, amelyek több izomcsoportot dolgoztatnak meg, és ez addig szükséges, amíg nem leszel annyira edzett, hogy hatékonyan tudj dolgozni a különböző izomcsoportokra külön-külön.

Miért kellene a nőknek erősíteniük?

"Mindannyiunknak erősnek kell lennie a mindennapi feladatok elvégzéséhez - a bevásárláshoz, ahhoz, hogy fussunk a busz után vagy a gyerekkel, vagy ha kell, felvenni őket..." - mondja Kate Maxey, a londoni Third Space mesteredzője.

A baj a húszas éveink végétől indul - ekkor elkezdünk veszíteni az izomtömegünkből. Emiatt lenne fontos legalább ekkor belevágni az izomépítésbe, hogy képesek legyünk felépíteni és fenntartani az izomtömeget.

Nem leszek túl vastag, túl nagy nőként az erősítő edzéstől?

Nem. Ennek számos oka van, amelyek közül a legfontosabb az, hogy a nők általában alacsonyabb izomtömegűek, mint a férfiak, az alacsony tesztoszteronszint miatt. Tehát nem fogsz úgy festeni, mint egy hivatásos testépítő, ha elkezdesz edzeni. Ahhoz ugyanis nagyon sok idő, kőkemény erőfeszítés kell. A valóságban ez az edzés az izmokat formálja, és segít, hogy több energiát égess el a nap folyamán - ennek eredményeként az izomszövet több kalóriát éget nyugalmi állapotban, mint a zsír.

Ráadásul a súlyemelés természetesen optimalizálja a tesztoszteronszintet, ami összefügg az izomtömeg növekedésével, a több energiával és szexuális vággyal is!

Az erősítő edzés legfontosabb előnyei

  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Javítja a stressz-szintet
  • Növeli az izomtömeget
  • Javítja a testösszetételt (a testzsír és az izom aránya)
  • Javítja a testtartást
  • Csökken a sérülés veszélye
  • Növeli a csontsűrűséget
  • Javítja az alvást

Az erősítő edzés nem csak abban segít, hogy erősödj és erősnek érezd magad (ami fontos az évek múlásával). Jót tesz a szív egészségének is, csökkenti a koleszterinszintet, segít a testtartásban, és az anyagcsere optimálisabb működésében, mivel az izomszövet metabolikusan aktívabb, mint a zsírszövet. Ez azt jelenti, hogy test nyugalmi állapotban annál több energiát éget el, minél több az izomszövet.

Hogyan kezdjek erősíteni?

Totál kezdőként, ha megérkezel a konditerembe, talán egyszerűbbnek tűnik a gépeket használni szabad súlyok helyett, hiszen azokon vezetett pályán dolgoznak az izmok. Kate Maxey szerint viszont a legegyszerűbb saját testsúlyos gyakorlatokkal is elkezdheted az erősítést: ezek a fekvőtámaszok, a kitörések, a plank-pózok. Ha ezek egy idő után már könnyűnek tűnnek, akkor érdemes beiktatni ellenállást, mondjuk gumiszalagot, vagy súlyt. Ahhoz pedig, hogy az izomrostok minél hatékonyabban dolgozzanak, maximum 12-es ismétlésekkel érdemes dolgozni. Fontos, hogy az utolsó körben azt érezd, totálisan elfáradt az izmod - ha csak kicsit érzed, hogy dolgozott, akkor érdemes nehezíteni az edzésen, hogy fejlődjön a tested.

Mikor láthatom az eredményt?

Ha kitartóan hetente párszor edzel, akkor néhány hét után látványos lesz a változás. De következetesnek kell lenned - és nem akkor edzeni, amikor kedved van. Ha elmész kétszer a héten, majd a következő hét kimarad, majd ismét eljutsz egyszer, akkor nem lesz hamar eredmény. Készíts tervet és tartsd magad hozzá. Általánosságban elmondható, hogy heti két-három alkalommal végzett erősítő edzéstől két hét alatt 10%-al nő az izomerőd.

Néhány hónapnyi következetes edzés hatására 20-30% körüli növekedést kell tapasztalnia ahhoz képest, ahonnan indultál. De fontos tudni, hogy minden egyénnél eltérő ez a szám, mert függ az életmódtól, a táplálkozástól és a befektetett munkától."

És nem feltétlenül kell a súlyzós edzés sem, ha nincs hozzá kedved: ha csak saját testsúlyos edzést végzel, méghozzá helyesen, a megfelelő gyakorlatokkal, az is képes az izomtömeg növelésére, elég csak egy-egy durva fekvőtámasz variációra gondolni.

Milyen gyakorlatokkal kezdjek?

Ez nagyon egyéni - hiszen attól függ, mi a TE célod: általánosságban erősítenél, vagy csak keresztedzés gyanánt. A felsőtestedet akarod formálni, vagy mondjuk a combot és a popsi, netán súllyal vagy súly nélkül szeretnél dolgozni. Érdemes a célnak megfelelően, akár személyi edző segítségével összerakni az edzéstervet - de segítségképp mutatunk pár gyakorlatot kezdőknek. 3-5 szettet végezz belőlük, 12-es ismétlésekkel!

Tricepsz erősítés

Fekvőtámasz rákjárással

Tempós guggolás saját testsúllyal

Kitörés oldalra

Burpee

Itt pedig mutattunk szuper gyakorlatokat a core izmok erősítésére!