futás, hiba,

Az 5 leggyakoribb ok, ami miatt egy kezdő futó elbukik - de tehetsz ellenük!

Forrás: Pexels.com/Tima Miroshnichenko
Tudod, hogy jó, tudod, hogy hasznos, de akárhányszor nekiindulsz, pár hét után feladod. Mi arra bíztatunk, hogy ezúttal ne tedd - segítünk ehhez most egy kicsit!

Futni elkezdeni nem egyszerű dolog. Most nem azokról beszélek, akik erre születtek, és pár alkalom után annyira belelendültek, hogy olyan távokat mentek, amilyenekre mások több évnyi kocogással sem képesek. Most azokról van szó, akik, mondjuk ki, nem "hivatalosan" futóalkatok, de kőkeményen küzdenek azért, hogy a futás legyen a sportjuk, vagy épp a futással adják le a pluszkilókat.

Aki nem erre született, és egy idő után sem leli benne örömét, de csinálja, az előtt le a kalappal. Nekik üzenem, higgyétek el, eljön a ti időtök! Sokan viszont nem ennyire kitartók - és bizony hiába kezdik el újra és újra, minduntalan találnak valamit, ami miatt ismét szögre akasztják a futócipőt. Mi lenne, ha ezúttal itt nem hagynád abba, és tanulva a következő 5 leggyakoribb hibából, most rákattannál a futásra?

1. hiba - tervek és célok nélkül futsz

Képzeld el, hogy egy vadidegen városban jársz, és el szeretnél jutni A-ból B-be. Megpróbálnád GPS nélkül? Valószínűleg nem. Tervek nélkül futni nagyjából ugyanilyen. Lehet, hogy elérsz oda, ahová mennél, de nagyon valószínűtlen, hogy megtaláld a legegyszerűbb, leggyorsabb útvonalat - vagy egyáltalán eljuss oda, ahová akarsz.

Terv nélkül az eredmények jobb esetben következetlenek, legrosszabb esetben pedig nem léteznek. Anélkül, hogy látnád a fejlődést, valószínűleg minden alkalommal eltűnődsz azon, miért fáradozol azzal, hogy energiát és időt fektess valamibe, ami úgy tűnik, nem működik.

Valószínűleg hamar csalódni fogsz, és teljesen feladod.

Rory Thomas futóedző szerint is a terv nélküli futás a legtöbb esetben kudarcra van ítélve. Ha nincs elég motivációd, vagy zavar, hogy magaddal szemben nem vagy elszámoltatható, irány a futóedző - de ezen kívül persze más alternatívák is léteznek arra, hogy ne add fel. De első körben a cél a legfontosabb.

futni, futás,
Forrás: Pexels.com/JESHOOTS.com

2. hiba - A futóterved és az életmódod nem összeegyeztethetők

A legtöbb edzésterv szerint a fogyáshoz és az alakformáláshoz hetente 4-5 nap mozgás, futás kell, és nem árt, ha egy alkalom 60 perces. De legtöbbünk számára ez a mennyiség hihetetlenül távol áll a valóságtól.

Mi van, ha folyton küzdünk, hogy este még legyen energiánk, és legfőképp motivációnk az edzéshez? Mi van, ha a családi élet és a munka mellett rengeteg lemondás kell mondjuk az esti futásokhoz? A legtöbb edzéstervvel az a baj, hogy nem alkalmazkodik ahhoz, ami egy átlagember számára megoldható. Pedig épp fordítva kéne lennie: a rendelkezésre álló idő alatt lehetne megtenni, amit tudsz - persze némi lemondásra általában ehhez is szükség van. Mert ha kezdésként betervezel heti 4 edzést, ám az elfoglaltságaid miatt egy idő után 2 lesz belőlük, majd csak 1, akkor ennek a nyomasztó érzés, a lelkifurdalás a vége, majd az, hogy ismét abbahagyod.

Pedig lehetne másképp is: igenis számítanak a rövid futások is, igenis jó, ha 60 perc helyett egy intenzívebb 30 percet szánsz az edzésre, és igenis fontos, hogy okosan tudd alakítani az életmódodhoz a futást. Amellett, hogy a hajnali futásokra bíztatunk, amiket igenis meg lehet szokni, kalkulálj akár a hétvégével is, amikor talán könnyebb reggel elszakadni egy kis időre a családtól.

3. hiba - Nem tágítasz a "mindent vagy semmit" elvétől

Betervezel heti 4 edzést, ám jön a péntek, amikor buli van, másnap a barátokkal grillezés, vasárnap örülsz, hogy élsz, és hopp, a 4 edzésből máris csak 2 lett. Sebaj, hétfőn újra kezded, de akkor lebetegszik a gyerek, aztán te, és végül még két hét kimarad - kinek van így kedve újrakezdeni? Most teljesen őszintén: hányszor határoztad el, hogy MOST tényleg formába hozod magad, aztán nem lett belőle semmi? Hidd el, mind csináltuk már, legalább ezerszer.

Gyakran azt gondoljuk, hogy ez a kihagyás azt jelenti, hogy minden kemény munkánk kárba veszett. De ez nem igaz. A „mindent vagy semmit” csapdájába kerülni túl könnyű - ha nem tudunk 100%-ig ragaszkodni valamihez, akkor bűnösnek érezzük magunkat, csalódunk, és végül feladjuk. Majd újrakezdjük - kihagyással, pluszkilókkal...

A valóságban ritkán van tökéletes hét, hiszen mindig van valami. Mindig lesznek váratlan események, betegségek, munkahelyi gondok, építkezés - rajtad áll, mennyire vagy képes újratervezni, máskor menni, korán kelni, máshogy megoldani az edzést. A futás nem mindent vagy semmit. Az eredmények látása és a fejlődés nem függ attól, hogy minden egyes nap tökéletesen teljesíts. Az számít, hogy csináld, mert az jobb, mintha semmit sem csinálnál. Ha pedig elkezded nem csinálni, jön a láncreakció. Többször betegszel le, kevésbé bírod a terhelést, fáradtabb leszel, az alakod is változik - majd arcon csap a mérleg, egy betegség, ami miatt megint újra kezded. Ezért se add fel - hosszú távon megéri nem állandóan hónapokra leállni!

4. hiba - Túl szigorú vagy magadhoz

Általános tévhit, hogy a futás - vagy bármilyen edzés - mindig kemény munka, és minél tovább csinálod, és annál nehezebb lesz, annál több kalóriát éget el, és annál több eredményt érsz el vele.

De semmi sem rontja el gyorsabban az eredményeket, mint az, ha minden nap, egymás után kőkeményen edzel - ez a technika a legtöbb esetben valójában kontraproduktív.

Így nem csoda, ha kezdőként ezek miatt hagysz fel az edzéssel:

1. ok: Ha kezdő futó vagy, és olyan tervet követsz, amely nem felel meg az edzettségi szintednek, akkor nem fogod tudni tartani a lépést, ezt kudarcként fogod fel, és elbátortalanodsz a folytatástól.
2. ok: egész idő alatt hullafáradt vagy. Tehát ismét elbátortalanodsz attól, hogy folytasd, mert természetesen kerülni akarod az élvezhetetlen dolgokat.

Hidd el, már rég nem igaz, hogy csak akkor ér valamit az edzés, ha belehalsz. A futás nem árthat, és nem is okozhat szenvedést.

Kezdd könnyű, elérhető célokkal, hogy sikereket érhess el. Ha kisebb részekre, teljesíthetőbb szakaszokra bontod a futásaidat, következetesebbé válhatsz. És mindannyian tudjuk, hogy a következetesség = több kiló leadása és jobb egészségi állapot hosszú távon. Tehát keress egy olyan edzéstervet, amely segít abban, hogy idővel beépítsd a napi rutinodba a mozgást!

5. hiba - Túl általános futótervet követsz

Pár percnyi keresgélés után a neten rátalálsz egy futóknak szóló kezdő edzéstervre, és ezzel veted bele magad a dologba? Elolvasol a futásról pár cikket, és így vágsz bele? Nagyon sokan így kezdik, és még többen abba is hagyják idő előtt. Pedig sokaknak bevált - gondolod te. Ám tudnod kell, nincs két egyforma ember, ami az egyiknek jó, a másiknak szinte biztosan nem lesz az. Ha sokszor adtad már fel, ideje elgondolkodnod azon, hogy legalább az induláskor személyre szabott edzéstervet kapj, amit csakis RÁD szabtak. A te szintedhez, a te mindennapjaidhoz.

Mindannyian különbözőek vagyunk, és az általános edzéstervekkel sokszor épp ez a baj: mindenkinek más válik be. Hidd el, nem pénzkidobás, ha segítséget kérsz, és így talán eljön az idő, hogy nem adod fel...

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft