cukkini taplalkozas futotaplalkozas egeszseg nyar

A legtutibb nyári zöldség, amit nem lehet nem szeretni

Forrás: Getty Images
Melyik az a zöldség, amit mindenki imád, nyersen, sütve, főzve, vagy grillezve is isteni, de még levest, vagy süteményt is lehet belőle készíteni? Naná, hogy a cukkini!

Futóként ráadásul szuper választás akár edzés előtt, hiszen nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis feltölt energiával és ellát vitaminokkal. Futás után pedig azért tökéletes étel, mert pillanatok alatt kész belőle egy tápanyagdús étel, ami még a regenerációt is segíti.

Grillezve, rántva, tepsiben sütve, krémlevesként elkészítve, akár hidegen is nagyon finom, de nyersen, salátának, vagy spagettinek is jó alapanyag, szóval az elkészítésének tényleg csak a képzelet és a fantázia szab határt. Mi most három olyan receptet hoztunk, ami nyáron igazi jolly joker lehet akár egy hirtelen baráti összejövetelre, vagy egy hosszú edzés utáni kikapcsolódós estére.

Cukkinis Cézár saláta

Az egyik örök kedvenc salátánk, cukkinivel megspékelve, jól hangzik, nem igaz? Készítheted akár úgy is, hogy a pirított zsemlekockát, vagy a csirkemellet cseréled cukkinire, de akár plusz feltétnek sem utolsó! Az eredeti angol recept szerint készítheted római salátából, szardellából, parmezán sajttal, és ne feledd, a citromos-olívás öntet a pár csepp Worchester szósztól lesz igazán pikáns! Fehérjében és vitaminokban gazdag vacsora egy kiadós nyári edzés után!

Pirított cukkini csicseriborsóval

A csicseriborsó nem csak tökéletes szénhidrátforrás, de fehérjében is gazdag, ráadásul sokkal kevésbé puffasztó hatású, mint a lencse, vagy a bab, a futók ezért is rajonganak érte. Nem véletlen, hiszen a cukkinihez hasonlóan számtalan módon elkészíthető, így ennek a két alapanyag keveréke nem is lehet más, mint egy szuper ütős kis kombináció! Pirítsd aranybarnára a 2-3 órára beáztatott, majd lecsepegtetett csicseriborsót (de nyugodtan használhatsz konzervet is) majd mehet hozzá 2 gerezd vékonyra szelt fokhagyma, és a végén forgasd át a felkockázott cukkinivel, majd tálalás előtt még keverj hozzá koktélparadicsomot, és hintsd meg reszelt sajttal! Ha másnap hosszút futsz, garantáltan tele leszel energiával!

Cukkini-Carbonara

A cukkinispagetti nem csak paradicsomos öntettel finom, itt az ideje, hogy kipróbáld végre az igazi tejszínes mártásos verziót is! Csíkozd fel a cukkinit, majd hagyd lecsepegni 30 percig egy szűrőedényben, közben pedig készítsd el a mártást! Csíkozd fel a szalonnát, és kezd el megpirítani egy serpenyőben, majd verj fel 3-4 tojást habosra, adj hozzá rengeteg parmezán sajtot, fehérborsot, szerecsendiót. Öntsd a keveréket a már pirult szalonnára, majd ha már kezd krémes állagúvá válni, mehet hozzá a lecsepegtetett cukkini.