alvas

Az egészség és jobb futóteljesítmény kulcsa: a jó alvás

Forrás: Getty Images
Az alvás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, hiszen csak akkor tudunk jól teljesíteni az élet minden területén, ha az alvásunk rendben van.

Így természetesen ez igaz a futásra is! A jó és javuló futóteljesítménynek számos összetevője van, mint például a célzott edzések, megfelelő táplálkozás, és ugyanilyen kulcsfontosságú kérdés az alvás is, ami a regenerációban játszik főszerepet. A jó alvás nem csak azt jelenti, hogy elegendő időt szánsz rá, hanem azt is, hogy a minősége is jó, hiszen csak akkor tudnak lezajlani azok a regenerációs folyamatok, amelyek a szervezet egészségesen tartásához kellenek.

A mai, modern technológiának köszönhetően már nem kell magadtól kitalálnod, hogy mennyire van rendben az alvásod, hiszen szuper eszközök állnak rendelkezésre, amelyek ezt elvégzik helyetted. A Samsung Galaxy Watch5 okosóra például Alvástanácsadás funkcióval van ellátva, amely személyre szabott egy hónapos program kidolgozására is lehetőséget is ad, ezzel te jobb alvási szokásokat alakíthatsz ki.

Alvás tréning funkciója az alvásfázisok, a horkolás és a vér oxigénszintjének adatainak begyűjtésével segít nyomon követni az alvásminőséget. A rendszer hét napon át követi az alvási mintákat, majd a felhasználók ehhez kapcsolódó alvásfelméréseket töltenek ki, amelyek alapján a program hozzárendeli őket az alvástípusukat képviselő nyolc állat egyikéhez (nyugodt oroszlán, érzékeny süni, ideges pingvin, napfénykerülő vakond, óvatos szarvas, laza rozmár, vadászó alligátor, kimerült cápa). Ezután a program végig vezeti a felhasználókat egy négy-öt hetes programon, hogy segítsen az alvásminőség javításában. A Samsung Health alkalmazással kiegészülve a program nemcsak hasznos információkkal segíti a tájékozódást, de rendszeres elemzésekkel, célokkal, ellenőrző listákkal és irányított meditációval is támogatja a kipihent ébredést.

Ezekkel a tanácsokkal pedig már ma elkezdhetsz tenni a jobb alvásért:

  • Igyekezz minden este közel azonos időben ágyba bújni és kelni
  • Figyelj a megfelelő alváshigiéniára: A hálószobában legyenek lehalkítva a kütyük, ne legyen túl magas vagy alacsony a hőmérséklet, és fontos, hogy kényelmes legyen a párna és a matrac is
  • Lefekvés előtt érdemes a TV-zés olvasásra cserélni, az agy számára sokkal pihentetőbb
  • Egy meleg citromfű tea vagy mézes tej segíthet könnyebben álomba szenderülni
  • Ha hajlamos vagy éjszakánként megébredni például a párod horkolására, mindenképpen próbáld ki a füldugót
  • Többféle illóolaj is a segítségedre lehet, az egyik legjobb a levendula
  • A vacsoránál kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, amelyeket nehéz megemészteni vagy felpezsdítenek: a könnyű tészták, főtt zöldségek és sovány fehérjék kiváló választások!