egészséges táplálkozás,csirkemell,fehérje,tápanyagtartalom,makroelem

Tényleg olyan egészséges lenne a csirkemell?

Forrás: ALEXPRO9500 / GETTY IMAGES
Az mindenesetre biztos, hogy fehérjetartalma igen magas, márpedig a fehérje fontos táplálkozási makroelem a futók számára.

Persze sok egyéb magas fehérjetartalmú étellel juthat fehérjéhez a szervezet: hal, tojás, hüvelyesek, diófélék és hús alternatívák. De nem véletlen, hogy a csirkemell amolyan alap hústípus a táplálkozásra komoly figyelmet fordító, sportos életet élő, húsfogyasztó számára. Kiállta hát az idő próbáját!

De miért jó még a csirkemell?

Nagyjából 100 gramm bőr nélküli sült csirkemell tápanyagtartalma az alábbiak szerint alakul:

Kalória: 165
Fehérje: 31 g
Zsír: 4 g
Telített zsír: 1 g
Szénhidrátok: 0 g
Rost: 0 g
Nátrium: 74 mg

Ugyanez, bőrével:

Kalória: 197
Fehérje: 30 g
Zsír: 8 g
Telített zsír: 2 g
Szénhidrátok: 0 g
Rost: 0 g
Nátrium: 71 mg

Látható, hogy a bőrös változat esetén dupla mennyiségű zsírtartalommal és telített zsírtartalommal kell számolni, illetve több kalóriával.

Van még benne...

  • 100 grammjában a napi vas szükséglet 6 százalékát is megtaláljuk, a vas test szerte segíti az oxigénszállítást a vérben és támogatja az immunrendszer működését.
  • A Food & Nutrition Research folyóirat tanulmánya arra is rámutat, hogy a rendszeres csirkemellfogyasztók között alacsonyabb a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • A csirkemell koncentrált mennyiségű B-vitamint és cinket is tartalmaz, ami a várandós és szoptató anyáknak is jó hír, hiszen számukra igen fontosak ezek az összetevők.
  • De a csontképződést támogató D-vitamin és kalcium bevitelhez is kiváló forrás.

Tehát biztos lehetsz benne, hogy a csirke értéke jóval magasabb, semmint egyszerű hús.

Ezek után már csupán azt kell tudni, hogyan készítsd el, hogy a benne lévő egészséges tápanyagtartalomhoz hozzá is férj!

Szerencsére igen sokoldalú alapanyagról beszélünk, vagyis sokféleképpen elkészíthető: főzhető, grillezhető, süthető, darálható fasírthoz, kockázható salátához, szeletelhető rántott húsnak, töltve, vékonyra klopfolva feltekerhető, kívülről zöldségekbe, baconba tekerhető, süthető egyben a bőrével, fűszerezhető gazdagon vagy visszafogottan, pácolható, kiváló különböző szószok, főzelékek mellé... Ráadásul pillanatok alatt elkészül, hiszen laza szerkezete hamar enged a hőkezelésnek.

A csirke elkészítésének legegészségesebb módjai a grillezés vagy sütés. Ilyenkor válassz telítettlen növényi olajokat (például avokádóolajat), hogy minimalizáld a felesleges telített zsírok hozzáadását az ételhez. A hőkezelés alacsony hőfokon történjen, így minimalizálható a tápanyagveszteség.

Bár a csirke bőrének eltávolítása lehetővé teszi, hogy kevesebb kalóriát és telített zsírt tartalmazzon az étel, amely készül belőle, ugyanakkor a bőrrel történő feldolgozás hordoz előnyöket is. Ilyen például az, hogy ízesebb és szaftosabb marad a hús. Például levesbe főzve, vagy egészben sütés esetén érdemes megtartani, de ha salátához használod fel kockázva, vagy szeletelt húsként, akkor esztétikailag sem látványos a bőr a húson.

Van, aki azt mondja, ízetlen, unalmas, szerintem az egyik legélvezhetőbb és legjobban használható húsféleség. A húsos ételek zöméhez jól illeszthető alternatíva, amelynek fogyasztása során garantáltan kiváló minőségű fehérjéhez jut a szervezet.

Ha még olvasnál egészséges táplálkozás témában: