fahéj, fűszer,

Fahéjat a futóknak! Borzasztóan hasznos, de mi van, ha túl sokat eszek belőle?

Forrás: Unsplash/MaeMu
A fahéj az egyik legfantasztikusabb hatású fűszernövény, édes és sós téli fogásokba is remekül működik. Számtalan nagyon pozitív hatása van a szervezetre, de vajon baj, ha túl sokat eszem belőle?

Ezért nagyon szuper fűszer a fahéj futóknak

Segít stabilan tartani a vércukorszintet

A fahéjban található polifenol antioxidánsok úgy hatnak, mint az inzulin, ami azt jelenti, hogy segítik a glükózt a véráramból a sejtekbe gyorsabban eljutni. Ez azért fontos a futók számára, mert minél gyorsabban jut be a cukor az izmokba, annál gyorsabban elégethető üzemanyagként" - mondja Robin Foroutan szakember.

Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet

Állatkísérletekkel kimutatták, hogy a fahéj szerepet játszhat a szervezet koleszterinszintjének csökkentésében. Egy vizsgálatban azoknál az egereknél, akik fahéj kivonatot tartalmazó étrendet „követtek”, lényegesen magasabb volt a HDL (jó) koleszterinszint. Az eredmények azt mutatták, hogy ez hozzájárulhat a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentéséhez is - mondja Ginger Hultin, a seattle-i Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője és a ChampagneNutrition tulajdonosa.

De egy embereken elvégzett tanulmány is hasonló eredményekkel járt: a vizsgálatban résztvevők 1, 3 vagy 6 gramm fahéjat kaptak 40 napon át, végül pedig mindhárom csoportnak alacsonyabb lett a triglicerid szintje, az LDL-koleszterin és az összes koleszterinszintje is.

Jót tesz az ereknek

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a fahéj javítja az erek tágulását, ez pedig fontos a jobb véráramlás elősegítéséhez.

Ez azért lényeges a futók számára, mert a véráramlás fontos az izom- és a szív- és érrendszeri teljesítmény fokozása szempontjából, azonban további kutatásokra van szükség az emberekre kifejtett hatás vizsgálatához.

fahéj, fűszer,
Forrás: Unsplash/ Vanesa conunaese

Remek gyulladáscsökkentő

Kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen fahéjjal isszák a teát, kávét, magasabb volt a szervezetben az antioxidáns-szint. Ez valószínűleg azért van, mert a fahéjban található antioxidáns flavonoidok és a benne található illóolajok, mint például a fahéjaldehid, szabad gyökök eltávolítójaként működhetnek (olyan anyagok, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól), és szerepet játszhatnak a gyulladás csökkentésében - mondja Hultin.

Segít, hogy kevesebb hozzáadott cukrot fogyasszunk

Ha fahéjat szórsz az ételre, a fahéj édes íze becsaphatja a nyelvet, miatta az ételt édesebbnek érzed, mint amilyen valójában. Ez segíthet az elfogyasztott hozzáadott cukor mennyiségének csökkentésében - mondja Foroutan.

Túl lehet adagolni a fahéjat?

Fontos tudni, hogy a vizsgálatok során többnyire olyan mennyiségeket alkalmaznak, amelyek sokkal magasabbak, mint amennyit az ember általában étkezés közben fogyasztana; gyakran 1-6 gramm fahéjjal végeznek kísérleteket, legfeljebb három hónapig. Viszont a javasolt érték a napi egy teáskanál fahéjat jelenti, ami kevesebb, mint 3 gramm – hosszú távon ez a mennyiség belefér a napi étrendben.

De a túl sok fahéj elfogyasztása önmagában okozhat mellékhatásokat. Egy teáskanál fahéj 7-18 milligramm kumarint tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy akár irritálhatja a májat, illetve a száj és az emésztőrendszer nyálkahártyáját, ezért fontos figyelni az adagolásra!