szív,betegség

Szívproblémák: mikor kell orvoshoz fordulni?

Magyarországon a vezető halálozást okozó betegségek közé tartoznak a különböző szívproblémák. Ezek jellemzően az éves halálozások feléért felelősek! Nem meglepő, hogy a jelenlegi rohanó életmódunk, az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, az alkoholfogyasztás és a dohányzás megviseli a szív- és érrendszert.

Bár jellemzően férfiaknál már 50 éves kor alatt, míg nőknél inkább 50 éves kor körül jelentkezhetnek ezek a problémák, nemtől, súlytól és életkortól függetlenül bárkinél felbukkanhatnak. Jellemző, hogy már csak a komoly tünetek esetén kap orvosi ellátást a beteg, ez pedig hosszú távú következményekkel vagy akár halálozással is járhat. Pedig vannak bizonyos tünetek, amelyek már a korai stádiumban jelentkeznek, és érdemes rájuk figyelni!

Melyek a jellemző tünetek?

Van néhány jellemző tünet, amelyeket sokan hajlamosak elbagatellizálni, vagy épp más betegségnek tulajdonítani. Pedig ezek időbeli felismerése akár életet is menthet!

A mellkasi fájdalom gyakran jelentkezik azoknál, akik asztmával, refluxszal, izomfájdalmakkal küzdenek. Ha viszont terhelés hatására jelentkezett, a fájdalom főként a szegycsont környékén érezhető, és kellemetlen nyomással vagy teltségérzettel párosul, akkor érdemes orvost hívni. Nőknél gyakori, hogy a fájdalom inkább égő jellegű, emiatt gyomorégésre gyanakodnak, és nem fordulnak orvoshoz.

A légszomj, a nehézlégzés, a fulladás szintúgy figyelmeztető jelek, épp úgy, ahogy a szédülés, a gyengeség, a fáradtság vagy az ájulás. A karban történő zsibbadásra szintén érdemes figyelmet szánni, de a hányinger, az étvágytalanság és a szabálytalan szívverés is intő jel lehet.

Nem érdemes kockáztatni a szívrohamot! A CMC Déli Klinika vizsgálatai során fényt deríthetnek az esetleges szívproblémákra és keringési zavarokra.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Van néhány tanács, amit érdemes megfogadni a szívproblémák elkerülése érdekében:

  • A túlsúly kockázati tényező lehet a szívroham kialakulásában. Érdemes odafigyelni a normál testsúly megtartására!
  • Az egészségtelen táplálkozás, a zsíros, cukros, sós ételek rendszeres fogyasztása nem tesz jót a szív- és érrendszernek, épp úgy, ahogy a mozgásszegény életmód sem. Ebben az esetben életmódváltás javasolt.
  • Kerüljük a káros szokásokat (dohányzás, alkoholfogyasztás, túl nagy mennyiségű koffeinfogyasztás).
  • Amennyiben munkánk sok stresszel jár, fokozott figyelemmel legyünk magunkra, és sajátítsuk el a stresszkezelő módszereket!
  • Ügyeljünk a koleszterinszint és vércukorszint normál értékeinek megtartására! Tünetek tapasztalása esetén minél előbb forduljunk orvoshoz!
  • Amennyiben szükségünk van gyógyszeres kezelésre, sose feledkezzünk meg róla!