izom,izomépítés,fehérje,étkezés

Ez a legnagyobb kajahiba, amit izomépítéskor elkövethetsz

Forrás: getty images
Ha azt gondolod, hogy elég sokkal több csirkemellett, sonkát, túrót és különféle fehérjeporokat fogyasztanod ahhoz, hogy izmosodni kezdj, akkor nagyon tévedsz!

Ha az egyik legfontosabb célod az edzéssel az, hogy csökkenjen a testzsír százalékod, az izomtömeget viszont növekedésnek induljon, akkor nem elég csakis a nagy súlyok emelésére koncentrálni. Persze ez is nagyon fontos, ám ha a test nem kapja meg a megfelelő, az izmok növekedéséhez szükséges tápanyagokat, akkor biztos, hogy nem az lesz az eredmény, amit vársz.

Avigdor Arad professzor, a Mount Sinai kutatóközpont egyik vezetője szerint itt is, mint szinte mindenben, a táplálkozás a kulcs.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha sok fehérjét esznek, akkor azzal izmot építenek. Ez viszont nem igaz. Az izom építésnek az egyetlen módja, ha súllyal dolgozunk: ez ugyanis növeli a meglévő izomrostok keresztmetszetét. Ezen kívül még kalória feleslegnek is kell lennie ahhoz, hogy növeljük az izomtömeget. De nagyon nem mindegy, hogy ez hogyan és miből jön létre!
vallja a szakértő.
hal,lazac,fehérje
Forrás: GettyImages

Nem kérdés, hogy a több fehérje kell, ha ez a cél, a fehérje ugyanis növeli a teltségérzetet, serkenti az anyagcserét, viszont nem szabad csakis erre koncentrálni. Lényeges dolog, hogy a fehérjéből meglegyen meg az optimális napi mennyiség: testsúly kilogrammonként körülbelül 2.5-3.2 gramm fehérje az optimális, vagyis egy 70 kilós embernek a napi megfelelő fehérjemennyiség 180-230 gramm között mozog.

Viszont a szakértő szerint tényleg nagyon fontos, hogy a fehérje mellett fogyasszunk szénhidrátot is, különben a fehérjét a test nem úgy hasznosítja, ahogy szeretnénk!

Korábban a népszerű dietetiks, Jim Wright azt nyilatkozta, hogy az étkezésnek 55 százalékban szénhidrátból, 25 százalékban fehérjéből, és 20 százalékban kellene zsírokból állnia ahhoz, hogy izmot építhessünk.

Tehát tessék mostantól enek tudatában edzeni és diétázni: a fehérjeközpontú diéta helyett a kiegyensúlyozott táplálkozás legyen a cél! Persze amellett, hogy figyelsz az arányokra, még fontosabb az, hogy mikből viszed be ezeket a tápanyagokat!