fehérje,hal,protein,futás,étrend

Extra fehérjére van szüksége egy futónak?

Forrás: Getty Images
Szakértőnk, Frányó Eszter dietetikus válaszol.

Az alábbi kérdés érkezett Frányó Eszter dietetikushoz:

Kedves Eszter!

Félmaratonra készülök, a heti 4 edzés mellett szeretnék a táplálkozásra is nagyobb figyelmet fordítani. A felkészülés során mire kell az étkezés tekintetében a leginkább odafigyelni? Szerinted érdemes fehérjeturmixot fogyasztani a hosszabb futások után? Milyen étrend-kiegészítőket ajánlanál?

Köszönettel

Dóri

Kedves Dóri!

Mindenki más és más, így nehéz általánosságban válaszolni a kérdésre. Engedd meg, hogy az eddigi tapasztalataim alapján mondjam, hogy amit megfigyeltem, legtöbben a fehérje bevitelt túlbecsülik, mellette pedig túl kevés, jó minőségű, összetett szénhidrátot fogyasztanak. Pedig épp ez utóbbi az, ami legkönnyebben az energiát adja. Alapvetően nem szoktam fehérjeturmixot javasolni, mert az étrenddel tökéletesen lehet fedezni a szükséges fehérjéket (tej, tejtermékek, halak, húsok, tojás).

Étrendkiegészítők közül a D3-vitamint emelném ki a téli időszakban. Ennél speciálisabb tanácsot csak akkor tudok adni, ha nekem is több információm van rólad. Keress bátran, ha szükséged van speciális segítségre. (eszterfranyo@gmail.com)

Frányó Eszter

dietetikus

táplálkozástudományi szakember

franyo.hu