mediterrán diéta,étrend

Egy újabb jó ok, hogy 2020-ban végre kipróbáld a mediterrán étrendet!

Forrás: Getty Images
A mediterrán étrend nemcsak a szívre és a teljesítményre van jótékony hatással, de a legújabb kutatások szerint még egy fontos dolog miatt érdemes az életünk részévé tenni ezt a fajta étkezést.

A mediterrán diétáról már korábban is bebizonyosodott, hogy egy nagyon hatékony módja az egészségmegőrzésnek: kutatások szerint lassítja az öregedést, jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a depressziót. Most pedig egy új kutatás szerint még az öregedéssel járó hallásvesztésben is nagy segítséget nyújthat.

zöldség,mediterrán diéta
Forrás: GettyImages

Az American Journal of Epidemiology szaklapban közzétett kutatás 3000, az 50-es,60-as éveikben lévő nőket vizsgált. Ez a 3000 nő mind részese volt a Nurses’ Health Study II közel 100.000 nő életét vizsgáló nagyon átfogó, étrenddel, életmóddal, egészségi állapottal kapcsolatos felmérésnek.

A halláskárosodás vizsgálatához a kutatók három évig végeztek teszteket az étkezéssel és a hallásérzékenységgel kapcsolatban. A tanulmány végére a részt vevők 19% -a alacsony frekvenciájú halláscsökkenést szenvedett, 38% -uknak volt középfrekvenciás halláskárosodása - ez már problémákat jelent a normál hangerővel lejátszott TV-műsor hallása esetén - és közel felének magas frekvenciájú hallásvesztés - vagyis nekik már nehéz volt a normál beszéd megértése is.

Ezek után a kapott adatokat a hallásvesztéssel kapcsolatban összehasonlították a kutatásban részt vevők étrendjével, és a végeredmény az lett, hogy azoknál, akik a mediterrán étrended követik vagy a DASH-diétát, 30%-al alacsonyabb volt a hallásvesztés kockázata. A DASH is egy egyészséges étkezés egyébként, ami főképp zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, teljes kiőrlésű gabonákat, halat és baromfit tarralmaz.

A 30 százalék alatti érték pedig nagyon jónak számít - vallja Sharon Curhan, a Harvard Medical School és a bostoni Brigham and Women's Hospital kórház szakembere.

Általános vélemény, hogy a halláskárosodás elkerülhetetlen része az öregedési folyamatnak. Eredményeink azonban azt mutatják, hogy lehetnek potenciálisan módosítható kockázati tényezők. Vannak dolgok, amelyeket megváltoztathatunk étrendünkben és életmódunkban, hogy megakadályozzuk a halláscsökkenést vagy késleltessük annak előrehaladását
vallja a szakember.

Bár ez a kutatás nem vizsgálta az okok pontos mechanizmusát, korábbi kísérletekből kiderült már, hogy a halláskárosodást számos tényező okozhatja, beleértve a sérült véráramlást a cochleába - a belső fül fő szervéhez - valamint a sejtkárosodás, a gyulladás és az idegsejtek degenerációja a hallójáratokban.

Az egészségesebb étrend viszont befolyásolhatja ezeket a folyamatokat, és számos mechanizmus révén csökkenthetii a hallásvesztést, ideértve az oxidatív sejtkárosodás elleni védelmet, a szív és érrendszer hatékonyabb működését, az alacsonyabb vérnyomást és a kevesebb gyulladást.

Szóval nincs mese: a csirke, a lazac, a görög joghurt, a bab, az olívaolaj, a diófélék, a gyümölcsök és a zöldségek beépítése az étrendbe ugyanannyira kell a fülünk egészsége szempontjából, mint az agyműködés javítása vagy a teljesítményünk fokozása miatt!