Borítókép: Fuss kétszer messzebbre a megszokott távodnál! Tippek kezdőknek

Fuss kétszer messzebbre a megszokott távodnál! Tippek kezdőknek

Forrás: getty images
A következő kihívás minden kezdőnek szuper, aki szeretné növelni a megtett távot!

Mit gondolsz, el tudod képzelni, hogy kétszer annyit tudj futni, mint most? Ha úgy gondolod, ezt csak kemény küzdelmek árán érheted el, akkor megnyugtatunk. Ha bízol abban, hogy sikerül, akkor jó úton jársz. Ettől függetlenül természetesen szükséged lesz néhány változtatásra a megszokott rutinodban is. Ezekre figyelj:

1. Heti 3 futás bőven elég

Nem kell minden egyes nap futnod, a legjobb, ha heti háromszor mész el futni, ekkor biztos, hogy megfelelően regenerálódik a szervezeted, hiszen egy egész napja lesz rá. Ha hajt a sportolás utáni vágy, a többi napon végezhetsz keresztedzést vagy nyújthatsz, jógázhatsz, de heti legalább egy pihenőnapot iktass be!

2. Minden kilométer számít

Ha minden futásodnak van célja, sokkal motiváltabb maradsz és a fejlődésed is robbanásszerű növekedésnek indulhat. Iktass be heti egy laza futást, egy hosszú futást és szánj egy napot a gyorsító edzésekre. Utóbbira nagyszerű megoldás a fartlek, mely során a megszokott tempódban indulsz, amikor pedig felkészültél, elkezdesz gyorsítani. Ha elérsz a kiszemelt fáig vagy jelzőtábláig, ismét lassíthatsz. Kezdetben váltogasd a szakaszokat az edzettségednek megfelelően, később viszont érdemes lehet követned egy edzéstervet, hogy még többet hozz ki magadból. Ez például tökéletes a gyorsaság fejlesztésére.

3. Lassíts le!

A hosszú futásod során törekedj arra, hogy a megszokottnál lassabban indulj, így a táv későbbi részeiben is marad benned szufla. Ha mégis nehezen megy a hosszú futás, nyugodtan iktass be 1-1 perces sétákat, amik során kicsit csökken a pulzusod.

Mutatunk egy példaedzéstervet is:

Olvasnál még a témában?