Borítókép: Ahelyett, hogy ezeket a tipikus kifogásokat mormolnád, emeld fel a fenekedet és irány sportolni!

Ahelyett, hogy ezeket a tipikus kifogásokat mormolnád, emeld fel a fenekedet és irány sportolni!

Forrás: getty images
Amikor kezdőként eldöntöd, hogy szeretnél végre sportolni, gyakran eljön az a pont, amikor kicsit alábbhagy a motiváció és ekkor belépnek a helyére a kifogások. Azok a fránya kifogások, amikkel könnyen meg tudod magadat győzni arról, hogy nem is kell sportolnod.

A következő mondatok valószínűleg mindenki szájából elhangzottak már, amikor éppen mélyponton van az akaraterejük. Nyugi, ha túlságosan is ismerősek, elmondjuk, hogyan számolhatsz le velük!

"Nincs időm"

Ezt máris meg tudjuk cáfolni, mivel a mozgás sokkal produktívabbá tesz. Ha tömve van a naptárad, akkor legalább szánj napi 20-30 percet a mozgásra és sokkal hamarabb végzel a fennmaradt teendőiddel is. Otthon is tudsz edzeni, és a parkba is lemehetsz kocogni, hiszen már 15 perc is több, mint a semmi!

"Nincs pénzem"

Van egy jó hírünk: a mozgáshoz nem feltétlenül kell pénz. Nem muszáj egyből megvenned a legdrágább ruhákat, kiegészítőket, sőt, még kondibérletre sincs szükséged. Csak az akaraterődre. A neten annyi edzésterv van, amit saját testsúllyal, eszközök nélkül végezhetsz otthon, amikor akarod. Például ez is ilyen.

"Hideg van/meleg van/esik"

Az időjárás nem mindig a barátunk, de ahogy már feljebb írtuk, bent is tudsz edzeni, ahol biztos, hogy nem kell megküzdened a zord időjárási körülményekkel.

"Nincs cuccom"

Akkor vegyél fel egy kinyúlt pólót és egy rövidgatyát és ne menj el sehova, hanem otthon nyomj le egy tetszőleges edzést.

"Senki nem ér rá, egyedül pedig nem akarok menni"

Akkor például menj el egy csoportos órára, ahol új barátokat szerezhetsz, vagy keress egy futóklubot. És igen, még mindig edzhetsz otthon is.

"Megvárom a következő hónapot/hetet"

Ha így teszel, akkor valószínűleg decemberben sem fogsz majd edzeni. Amikor van időd, állj neki az életmódváltásnak, mert annyival hamarabb éred el a kitűzött célodat.

"Előbb lefogyok"

Az nagyon jó, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, de fogyókúra közben is érdemes edzeni, hiszen egyrészt így könnyebben eléred a kalóriadeficitet, másrészt pedig izmosodsz, erősödsz, felépítesz egy alapállóképességet.

"Most mostam hajat"

De azért hajmosás előtt edzettél, nem? A szárazsampon pedig épp az ilyen helyzetekben képes csodát tenni.

"Félek attól, hogy bénázni fogok"

Mindenki volt kezdő és senki nem azért jár el edzeni, hogy másokat bámuljon és nevessen rajtuk. Sőt, vannak, akik a konditeremben szívesen segítenek abban, hogy megmutassák, melyik gép hogyan működik, vagy éppen hogyan kell szabályosan elvégezni egy-egy gyakorlatot. A futók pedig szintén ilyen barátságosak és segítőkészek. Az is jó megoldás, ha szólsz egy hasonló edzettségi szintű ismerősödnek és együtt mentek sportolni.

Reméljük, ezek a kifogások már nem jelentenek a jövőben problémát! Hajrá!

Olvasnál még a témában?