futás ősszel, futóruházat, őszi futóruházat, futócipő

Itt van az ősz, igazítsd a hőmérséklethez a futóruházatodat!

Forrás: Dougal Waters / Getty Images
A legszínesebb évszakhoz érkeztünk! Imádjuk az őszt! A reggelek és az esték már hűvösek, a nappalok még enyhék, ilyenkor nem nehéz tökéletes körülményeket találni egy jó edzéshez.

Az ősz azonban a változások évszaka is. Lehet kicsit bővebb csapadék és persze sötét, ami nehezítheti az edzések egy részét, idővel pedig komolyabb hőmérséklet csökkenés, amihez már biztosabban igazítani kell a ruházatot. Fussuk át gyorsan, hogy mik azok a holmik, amikre idővel biztosan szükség lesz a tökéletes őszi futáshoz.

Futócipő

Ha szokásod szerint aszfalton futsz, nagyrészt ugyanabban a cipőben futhatsz az őszi edzéseiden. Ha viszont megfordulsz terepen is, idővel szükséged lesz egy sárban jól kapaszkodó lábbelire, illetve az extra hűvös őszi reggeleken a fokozottabban párnázott cipők is elkélnek, amik a kissé merevebb ízületeket jobban védik, főleg az első kilométereken, tehát a bemelegítés során. Van, aki ilyenkor előnyben részesíti az ATR modelleket, amik terepre és aszfaltra egyaránt megfelelőek, mert jobb tapadást biztosítanak, akárcsak egy 4 évszakos autógumi a nyári modellekhez képest.

Futózokni

Ősszel már elkélhet egy kicsit hosszabb és vastagabb futózokni, de még nem a téli, gyapjúval kevert változat. Aki érzékeny a hűvösre és könnyű cipőben fut ilyenkor is, bizony áthűlhet a lábfeje egy laza kocogás során. Eltűnnek a kedvelt bokazoknik és megjelennek a boka fölé érő fazonok, amik alkalmasint a hosszú futónadrág alá húzhatók.

futás ősszel, őszi futóholmik, futóruházat, futócipő,
Forrás: Getty Images

Hosszú felső vagy karmelegítő

Hogy a technikai pólód fölé öltesz egy hosszú ujjú futófelsőt vagy elég a póló mellé egy karmelegítő, egyéni, ám szinte biztos, hogy már szükséged lesz valamire, ami a teljes kart melegen tartja, legalább is a bemelegítésnél és a levezetésnél biztosan. Ha éppen résztávokat tolsz, akkor viszont azzal segíted legjobban a hőleadást, ha minél nagyobb felületen tud a szervezeted hűlni, tehát izzadni, ilyenkor jó, ha rövidben futsz – egyelőre! A karmelegítő praktikussága éppen abban rejlik, hogy könnyedén lehet fel-, illetve lehúzni attól függően, hogy fázol vagy meleged van.

Háromnegyedes vagy hosszú futónadrág

Van, aki egész sokáig edz háromnegyedesben, ám egy vékony hosszú futónadrág is hasznos, ha például szeles, esős időben gyűjtöd a kilométereket. Ne ez legyen az akadálya az edzésnek! A testhezálló futónadrágok előnye az, hogy a rugalmas szövet nem gátolja a mozgást, melegen tartja a testet és elvezeti a nedvességet a bőr felszínéről.

Szélmellény vagy szélkabát

Vékony, zsebbe is könnyedén begyömöszölhető ruhadarab, ám annál nagyobb komfortot ad erősen szeles időben, illetve akkor, ha egy kemény edzés után az átizzadt ruhádban levezetsz. Könnyű az anyaga, mégsem fúj át a hűvös levegő a matérián.

Fejlámpa

Akár hajnali, akár esti edzésre indulsz, fontos, hogy látható légy és persze az is, hogy magad is jól láss. Városi futásokhoz persze nem kell extra fényerejű eszköz, ahhoz mérten válassz fejlámpát, hogy hol és mennyi ideig fogod használni.

Csősál

A legkedveltebb kiegészítőnk az őszi, téli szezonban. Sokféleképpen variálható: lehet belőle sál, sapka, fejpánt, sőt a teljes arcot eltakaró maszk, de ha éppen egyik funkciójára sincs szükséged, rátekerheted a csuklódra és a résztávok során megizzadt homlokodat áttörölheted vele.

Frissítsd fel őszi futóruházatodat a Joy-napok alatt!

Nézz szét a Hervis webshopjában vagy üzleteiben, mert 2021.09.10 - 2021.09.12 között, a JOY-napok alatt jelentős kedvezménnyel juthatsz hozzá rengeteg sportruházathoz és kiegészítőhöz.