futás ősszel, őszi futás előnyei, színek,

8 ok, amiért szuper dolog ősszel IS futni

Forrás: Getty Images
Ugye nem állsz le a futással csak azért, mert borongósabb az idő, esik az eső, kicsit sötétebb van és már fázol is olykor?

Merthogy az őszi futás nem csak ezeket jelenti! Sokkal inkább egy olyan évszakot, amikor a lehető legjobban ki lehet használni a futás örömét, hiszen az idő meglehetősen kellemes, a természet színei káprázatosak, a fények puhulnak, hirtelen mintha feleződne a zavaró bogarak száma is, viszont végleg búcsút mondhatsz a forró délutánok küzdelmes edzéseinek.

Szerintünk ezekért az okokért mindenképpen érdemes ősszel is gyűjtögetni szorgalmasan a kilométereket:

1. Az imádatos indián nyár

Azért az indián nyár kifejezés vonzóbb, mint a vénasszonyok nyara, de a lényeg sokkal inkább, hogy minden ősszel számíthatsz még egy kis melegre, de nem ám a perzselő napsütésre, hanem amikor a lágyuló fények ragyogják tele az erdő ösvényeit. Még maradhat a rövid póló és nadrág, de már 1-1 árnyékosabb zugban megborzongathat az őszi fuvallat. Kihagyhatatlan élmény!

2. Messze elkerülnek az ősz depresszív érzései

Azzal, ha úgy döntesz, a futás szezonalitását elfeleded és egész éven át aktív maradsz, sokat teszel azért, hogy a testi és lelki egészéged biztosított legyen. A futás olyan pillanatokkal ajándékoz meg, ami során az elméd megtisztul, a hangulatod jóra fordul, ellazulsz és így biztosan nem fogsz rettegni a sötét, hűvös tél árnyékától sem.

futás ősszel, edzés ősszel, őszi erdő,
Forrás: Getty Images

3. Itt az idő, hogy frissítsd a futóruhatárad

Az ősz szuper ok arra, hogy szétnézz a szerkényedben és – akár motiváció gyanánt – beszerezz pár új holmit a hűvösebb napok edzéseihez. Egy könnyű szélkabát, ami akár egy rugalmas beltben is elfér, egy vidám színekkel varrt meleg futófelső, egy multifunkcionális csősál, mind hasznos darabok, amikor már bőven 20 fok alatt van a hőmérséklet.

4. Színek a fákon és a talajon

Még nem hullott le a fák lombja, de már színesednek a levelek, amik közel összefüggően borítják a talajt. Olyan színeket találsz ilyenkor, amit soha máskor: a barna különböző árnyalatai, sárga, mély lila, izzó vörös. Komplett vizuális orgia fogad még a legközelebbi városi parkban is. Tényleg kár lenne kihagyni!

őszi erdő, futás ősszel, terepfutás,
Forrás: Getty Images

5. Most még futhatsz világosban

Az ősz eleje még nem oly szegényes a Napot illetően, ezt is érdemes kihasználni, amíg lehet. Márton nap elmúltával végleg elköszönünk a fénytől, az idei évre. A napok túl rövidek lesznek ahhoz, hogy munka előtt vagy azután lehetőséged legyen napvilágnál edzeni. Most van még lehetőséged egy utolsó olyan edzésciklusra, amibe rengeteg minőségi edzés tehető. Aztán amikor beköszönt a hideg, jönnek a mennyiségi futások.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

6. Kombináld az edzést a természet kincseinek begyűjtésével

Tobozok, makkok, gesztenyék, színes őszi falevelek: ha szereted a lakás természetes díszeit, ezekből a termésekből csodaszép asztaldíszek, kopogtatók készíthetők. Mikor máskor, mint pont most: ősszel. Vidd a futózsákod üresen és térj vele vissza tele kincsekkel.

7. Felejts el minden kellemetlenséget a nyárról

Az őszi futásoknak az az egyik legnagyobb előnyük, hogy nem kell súlyos folyadék pakkokat magaddal cipelned egy másfél-2 órás edzésre. Nem száll el a pulzusod az első 5 km-en, mehetsz olyan útvonalakra bátrabban, amelyek naposak, élvezhetőbb a mozgás, miközben még nem kell beöltözni a komolyabb őszi lehűlések miatt.

futás ősszel, futópár, futás társsal,
Forrás: Getty Images

8. Készülj már most az évvégi…khm…ünnepi túlkapásokra

Kire ne szaladna fel némi felesleg decemberben az ünnepek alatt?! De ne akkor szorongj miatta, hanem készítsd fel most a tested erre az időszakra. Szabadulj meg addig pár kilótól, így nem fog zavarni, ha a karácsonyi menüből kicsit többet fogyasztasz. Hálás leszel decemberben!

Amikor már tényleg hideg lesz és edzés után jól esik valami meleg ital, ezek között biztosan találsz olyat, ami pillanatok alatt megmelenget: