Borítókép: 4 ok, amiért megéri csatlakozni egy futóklubhoz

4 ok, amiért megéri csatlakozni egy futóklubhoz

Forrás: getty images
A futóklub tagjait könnyű észrevenni a városban vagy versenyeken - mindig úgy tűnik, ők képesek kihozni magukból a maximumot. És bár nagyon sokféle csapat létezik, a futóklubozás előnyei ugyanazok.

Egy amerikai kutatás szerint pedig a közös mozgás hatására sokkal élvezetesebb a sportolás, mint szólóban. Amellett, hogy új barátokat találhatsz, jobb futó is válhat belőled - bár még számtalan előnye van a csoportos edzéseknek:

Felelősség

Egyedül sokkal könnyebben mondasz nemet a futásra, akkor viszont kétszer is meggondolod, érdemes-e kihagyni az edzést, ha tudod, hogy mások számítanak rád. Egy 2012-es amerikai kutatás szerint pedig ha másokkal együtt sportolsz, tényleg kisebb eséllyel mondod le az edzést.

Új élmények

Az egyedül futás minden apró részletét ismered - az útvonalad, a tempód és a playlisted sem fog változni. Ez lehet jó is, de idővel unalmassá válhat. A csoportos futások során viszont beszélgethetsz másokkal, új útvonalakat fedezhetsz fel és akár új gyakorlatokat is megtanulhatsz.

Gyorsabb tempó

Ha másokkal együtt futsz, valószínűleg hamarabb fogod teljesíteni a távot, hiszen több tanulmány is alátámasztotta, hogy csapatban gyorsabbá válnak az emberek - igen, akár úgy is, hogy ők maguk észre sem veszik.

Nincs kifogás!

Bár lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnhet egy csapat idegennel sportolni, ilyenkor jusson eszedbe, hogy a közös edzés minden hasonló kétséget eloszlat majd. Biztos, hogy találni fogsz legalább egy olyan embert, akivel szorosabb kapcsolatot is ki tudsz alakítani. Attól félsz, hogy nem tudod tartani a tempót? Akkor is készülj fel rá, hogy nem fognak otthagyni egyedül, valaki veled küzd majd a célig.

Ha meggyőztünk és szeretnéd kipróbálni, milyen is a csoportos futás, akkor gyere el az egyik csütörtöki RW Futóklubos edzésre! Kezdők, haladók és bárki jöhet, aki fut! Szántó Nelli és Sipos Fanni (akik egyébként oldalunk szakértői is) tartják az edzéseket 6:30-tól. Minden további információt megtalálsz itt.