Borítókép: Csak futópadon futva fel lehet készülni egy maratonra?

Csak futópadon futva fel lehet készülni egy maratonra?

Forrás: europress
Biztos a te fejedben is megfordult már a kérdés, hogy vajon fel lehet-e pusztán így készülni egy maratonra.

Susan Paul, a Runner’s World szakértője pedig válaszol is rá.

„A futópados edzés könnyebb, mint a szabadban végzett. Egyrészt azért, mert gyorsabban tudsz futni rajta, másrészt pedig amiatt, hogy ideális körülmények között mozoghatsz, azaz nem fúj a szél, nincs forróság, hideg, nem nagy a páratartalom.”
mondta

A futópados futás egyszerűségét ellensúlyozhatod, ha emelkedőn használod és gyorsabban futsz rajta a megszokottnál. Az emelkedő abban is segít, hogy kicsit keményebben dolgozz és imitáld a szabadtéri futást.

Egyébként a futópadon kívül az erősítő edzések is fontosak, hogy megfelelő kondícióba kerülj, ezeket érdemes hetente 2-3 alkalommal beiktatnod az edzéstervedbe. Heti egyszer érdemes lábra edzened, amit rögtön kövessen egy futópados edzés. Így imitálhatod a maratoni táv utolsó kilométereit, fel tudsz készülni az esetleges nehézségekre.

Minden második héten érdemes a futópadot hegymenetben is használnod és erősítő gyakorlatokkal kombinálnod, hogy a négyfejű combizmod is megdolgoztasd.

Azt fontos megjegyezni, hogy muszáj kimerészkedni a szabadba is, hiszen a versenyen is odakint futsz majd, és nem jó, ha telejsen elszoksz tőle!