futópad, futópados edzés, futócipő,

Milyen a tökéletes futócipő futópados futásokhoz?

Forrás: Getty Images
Túl az alapvető tulajdonságon, ami természetesen a kényelem, nem lényegtelen, hogy milyen lábbelit öltesz, ha sokat edzel futópadon.

Például mi a helyzet a karbontalpú lábbelikkel, az extrán párnázott futócipőkkel? Kell ez a minőség futópadra? A különböző futóstílusokhoz, használathoz, útvonalhoz és lábfejekhez elképesztő mennyiségű futócipő közül választhatunk, de ritkán esik szó arról, hogy mi az optimális a futópadon. Ehhez adunk most támpontokat!

Készüljön könnyű, légáteresztő anyagból

Az egyik leglényegesebb szempont túl azon, hogy kényelmes legyen, az anyaga, hiszen zárt térben, télen fűtött helyiségben fogod használni, ahol fokozottabb a láb verejtékezése is. Egy hosszabb futópados edzés során a nedvesség miatt a láb kidörzsölődhet, hólyagok keletkezhetnek rajta, így idővel kellemetlenné válhat a futás. Emiatt jó, ha könnyű, jól szellőző anyagból készül a futócipő, amit padon használsz.

futópad, futócipő, futópados edzés,
Forrás: Getty Images

Csekélyebb párnázottság is elegendő

Mivel a futópad felülete eleve rugalmas, tehát enyhén párnázott, nem érdemes olyan lábbelit koptatni (valamennyire a padon is kopnak), amelyek kifejezetten aszfaltra, tehát kemény felületre készültek, ráadásul extrán rugalmas kialakítással. Ha rendszeresen edzel futópadon egy alapmodell, ami jól illeszkedik a lábhoz és kényelmesen tart, bőven megfelel, de a karbontalpú futócipődet inkább ne futópadon használd, mert nem fogja azt az élményt nyújtani, mint aszfalton.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft

Ami viszont nem javasolt: a mezítlábas futás vagy terepfutó cipő használata. Előbbinek megvannak a veszélyei, amik nem biztos, hogy bekövetkeznek, de mindenképpen kockázatos vállalkozás. Saját otthoni futópadon nyilván senki nem fog ezért szólni, de egy edzőteremben valószínű nem pártolják, ha nincs rajtad futócipő a padon. Például azért, mert a futópad szalagja felforrósodhat és égési sérüléseket okozhat a talpon. Ezen túlmenően különböző lábsérülések fordulhatnak elő akkor, ha nem megfelelő a futóstílus, ugyanis a mezítlábas futás sokkal jobban igénybe veszi az izomzatot, az ínakat és a csontokat. Terepfutócipőben pedig azért ne fuss, mert általában nehezebbek, vastagabb a talpuk és olyan a kialakításuk, ami kifejezetten a külső behatások ellen védi a lábfejet. Futópadon ezek közül egyik sem segíti a futást és szükségtelenek is a kényelmes mozgáshoz.