terepfutás, síkfutás, utcai futás, futócipő, futófelületek, futóútvonalakm

Melyik a legjobb futófelület számodra?

Forrás: Stefano Madrigali / Getty Images
Nem véletlen, hogy az aszfaltos felület a legnépszerűbb a futók körében. Legalábbis a városlakó futók számára mindenképpen, hiszen a legegyszerűbben elérhető. Csak kilépsz a lakásból és indíthatod is az edzést.

Az más kérdés, hogy mennyire jó dolog leginkább csak aszfalton futni. A sérülések megjelenésével kapcsolatban gyakran felmerülő ajánlás, hogy végezzük minél változatosabb felületeken az edzéseket - s persze a hosszra, intenzitásra is igaz ugyanez. Összeszedtük a legjellemzőbb futófelületeket és azt is, hogy mire számíts, ha ezeken futsz, illetve mikor válaszd egyiket vagy másikat.

Beton és aszfalt

Ezek a legkeményebb felületek. Van olyan futó, akinek futóműve tökéletesen bírja és van olyan, akinek szinte egyáltalán nem. Ha sokat futsz aszfalton, nagyon fontos a jól párnázott futócipő használata, mert az a sokszor ismétlődő ütés, becsapódás, ami az egész testet éri futás közben hosszú távon okozhat súlyos sérüléseket, például fáradásos töréseket vagy krónikus ízületi gyulladást.

Amiért a futók szeretnek aszfalton futni, pláne jó minőségű aszfaltos felületen az az, hogy biztosított a stabil ellépés, ami például gyors futásoknál nagyon fontos, illetve szintén a tempós futásoknál jó, ha nem kell arra koncentrálnod, hogy gödröket, köveket, fákat, gyökereket kerülgess, ugrálj át, mert az szintén növelheti egy esetleges trauma (lábbicsaklás, szalagszakadás, esés) kockázatát.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

Ha aszfaltos futásra (versenyre) készülsz, akkor fontos, hogy rendszeresen fuss aszfalton, de nem feltétel, hogy csak aszfalton fuss! Ha kezdő futó vagy, arra ügyelj, hogy apránként építsd fel az aszfaltos futásaidat, adj időt az izomzatodnak, ízületeidnek és a csontozatodnak megerősödni és legyen jó minőségű, párnázott, edzőcipőd!

futóverseny, síkfutás, aszfaltos futás, futócipő
Forrás: Martins Zemlickis / Unsplash

Futópad

Bár nem olyan szilárd, mint az aszfalt, mégis kemény felületnek tekintik. Fontos tudni azt, hogy a futópados futás technikája más, mintha a szabadban futásé, amikor hajtod, tolod magad előre. Más a lépéshossz, más a tempó, más izmok is bekapcsolnak. Futópadon kevesebbet használod a comhajlítót és többet a combfeszítőt, ami megváltoztathatja a futás menetét.

Egy extrán párnázott cipő, a testsúly, a futóstílus, illetve a futófelület is szerepet játszik abban, hogy milyen szintű becsapódás éri a szervezetet, vagyis mennyi erőt kell elnyelnie minden egyes lépésnél, ami a test tömegének kétszerese és ötszöröse is lehet.

futópad, futócipő, futófelület, futóedzés, edzés beltéren,
Forrás: Getty Images

Nem érdemes tehát kizárólag és nagyon hosszú távokat futópadon megtenni, mert ez is hordoz sérülésveszélyt magában, illetve megnehezíti a szabadtéren történő futáshoz való visszatérést, pláne, ha egyébként is tervezed.

A futópados edzések legnagyobb előnye az, hogy időt lehet megtakarítani vele akkor, ha saját otthonodban van ilyen eszköz, illetve kemény, zord időjárási körülmények esetén biztonságos és hatékony futóedzéseket hozhatsz össze rajta.

Homok

A homokban történő futás egyike azon tevékenységeknek, amik sokkal kevésbé kellemesek, mint amilyennek látszanak például egy fotón vagy filmen. Nagyon sok erőfeszítést igényel a homokban futás, mert a felület nem stabil. Egy futó folyamatosan stabilizálja a mozgást és törekszik az egyensúlyra. Minél jobb állapotban van a teljes vázizomzat, annál erősebb és stabilabb vagy, annál kevésbé megterhelő például homokban futni. Egyébként hatékony kardiovaszkuláris edzés, mivel a felület puha az ízületeket kevésbé terheli, ugyanakkor a boka körüli izmoknak és szalagoknak, a sípcsont tájékának és a térdnek brutális edzésmunka a homokban futás. Ami további vonzerő a tengerparti nyaralások homokos edzéseiben, hogy utána rögtön meg is mártózhatsz a vízben.

A szakértők egy jó futócipő viselését javasolják homokban is, elsősorban akkor, ha hosszabb távokat is megteszel ezen a felületen. A mezítlábas futás csak rövidebb távokon javasolt itt is.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Terep

A földutak és a füves mezők a legtermészetesebb futófelületek. Persze kockázat terepen is akad. A terepfutás állandó figyelmet igényel pont azért, mert folyamatosan változhat a talaj jellege és a tereptárgyak fajtája, mérete a lábad alatt. Elég egy egyszerű botlás és akár csonttöréssel járó sérülés is lehet a vége az edzésnek. Minden erdei út tartogat olyan kihívásokat, amikre leginkább akkor tudsz felkészülni, ha sokat futsz terepen és sokféle típusú útvonalon jársz.

A kockázat azonban nem jár jutalom nélkül. A terepfutás jóval kíméletesebb a szervezethez, mint az aszfalton történő. Futás közben az izomzat erősebbé válik – nem véletlen, hogy a csak terepen futó atléták izomtömege jóval nagyobb. Ha többet szeretnél terepen futni, nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy messzi hegységeket kell ehhez meglátogatni. Egy városszéli mező ösvénye, egy park fűvel borított területe, ugyanazokat az előnyöket megadja, mint egy középhegységbeli turistaút, csak komoly szintek nélkül.

terepfutás, futófelületek, futócipő, terepfutó,
Forrás: Getty Images

Nincs olyan futófelület, ami kizárólag jó és semmiféle veszélyt, sérülést nem rejt magában. A legtöbb futó preferenciája az alapján alakul ki, hogy milyen típusú futófelület esik hozzá legközelebb, illetve milyen környezetben él. A legjobb, ha a futóedzések változatos útvonalon, hosszúságon és intenzitáson zajlanak, de azt is fontos számba venni, ha éppen sérülésből épülsz fel, ha éppen olyan időjárási körülmények vannak, amik megnehezítik számodra a szabadtéri edzéseket, vagy megfogalmazol egy konkrét futócélt, akár aszfalton, akár terepen, vagy egy futópados egyéni csúcsot szeretnél beállítani.