futás télen, téli futóedzés, erősítés, alapozás, futás hóban

Télen futni? Naná, így válthatsz formát tavaszra!

Forrás: Szász Norbert
Olyan sikerélményt ad a szabadtéri futás a téli időszakban is, ami miatt kár lenne teljes egészében beltéri edzésekre szorítkozni.

Mondjuk is miért állítjuk ezt!

1. Hó = erő = sebesség

Ugyan az eddigi téli szezon nem bővelkedett hóban, ennek ellenére sok futó kifejezetten keresi most is a hófödte területeket, akár itthon, akár külföldön. Hóban futni nem egyszerű, sőt kifejezetten fárasztó, ugyanakkor nagyon jó erősítő edzés. Az erőből pedig könnyebb sebességet kovácsolni. Ha rendszeresen edzel nehéz felületeken (a homok is ilyen), még ha jóval lassabban is megy a futás, arra számíthatsz, hogy ha visszatérsz az egyszerűbb útvonalakra, például egy rekortán pályára vagy sík aszfaltra, gyorsabb leszel. Szóval érdemes ebbe kapaszkodni akkor, amikor nyeklik-nyaklik a lábfejed a hóban futás közben.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

2. Kell a lassulás a gyorsasághoz

A szervezetnek időről időre szüksége van „újratöltési” időszakra, olykor jó, ha több is van belőlük. Sok szempontból sem jó, ha egyfolytában teljes fokozaton edzel. Ez a ciklikusság teszi lehetővé például azt is, hogy tovább tudj fejlődni. A hideg egyébként is lassítja a szervezetet, de ez az évszak jellemzően éppen az időben hosszabb, tempóban lassabb futások időszaka. Pihentesd a szervezeted az alapozás utáni gyorsító edzésekre!

futás télen, futás hóban, téli futóedzés, alapozás
Forrás: Szász Norbert

3. Hidegen futni egyébként is könnyebb

Idézd csak fel a nyári futásokat! Amikor fuldokoltál a melegtől már reggel 9-kor, a pulzusod az egekben volt, a minőségi edzéseket csak egészen extrém időpontokban, kora hajnalban vagy késő este tudtad elvégezni és csak olyan útvonalra mertél elindulni, ahol kutak is találhatók. Télen nincs ilyen probléma, a pulzusod alacsony, minőségi edzésre éppen most nem kell, hogy gondod legyen, bár némi iramjáték, rövidebb tempófutás ilyenkor is javasolt, ám, ha annyira hideg van, akkor sincs gond, ha elengeded a gyorsabb futásokat és szimplán könnyen kocogsz. Télen nem izzadsz olyan erősen, nem veszítesz nagy mennyiségű elektrolitokat, rosszullét, szédelgés nélkül kényelmesen futogathatsz, ráadásul ma már annyira profi téli futóholmik vannak, hogy képtelenség végig fagyoskodni egy-egy edzés során.

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft

4. Még jobban fogod értékelni a tavaszt

Aki mind a négy évszakot kint tölti futóként, tudja, miről beszélünk… A hosszú, forró nyár után fantasztikusak az első kicsit már csípős reggelek, amikor már elkél a hosszú ujjú és egy kesztyű, ezek után a vastagon öltözött futó az első tavaszi napsugarak hatására boldogan váltja fel a hosszú nadrágot caprira, a több réteg hosszút az egyetlenre, a sapkát pedig a vékony pántra. Nincs hó a lábad alatt, felszárad az erdő, eltűnik a sár, és amikor elindulsz ebben az időben futni, rájössz, hogy keményebb és gyorsabb vagy, mint ősz végén, tél elején, amikor elindultál az első sötét, hűvös, nyirkos edzésekre.

Hát nem megéri?! Szóval tessék csak gyűjtögetni a kilométereket most is, élvezzétek és értékeljétek a telet és a hideget!

Ha fokozni szeretnéd a téli alapozás eredményét, ezeket az erősítő gyakorlatokat is vesd be: