Borítókép: Az infraszaunában való izzadás tényleg segít a fogyásban?

Az infraszaunában való izzadás tényleg segít a fogyásban?

Forrás: getty images
Az biztos, hogy ha segít, akkor ez a fogyás egyik legkényelmesebb módja.

Kezdjük azzal, hogy mi a különbség az infra-, és a finn szauna között, ebből ugyanis részben kiderül, miért gondolják sokan, hogy előbbi hatásos segítség lehet a fogyásban:

Különbségek a finn és infraszauna között

Ez viszont csak egy fogyókúrás mítosz a sok közül? Az infraszaunában izzadni imádók szerint ez a módszer nagyszerű méregtelenítő, hiszen közben a tested megszabadul a nehézfémektől, toxinoktól. Emellett a bőröd tisztább lesz, az izmaid pedig gyorsabban regenerálódnak. És még fogyhatsz is.

Kezdjük ott, hogy a szaunában uralkodó forróság hatására a maghőmérsékleted is megnő, ahogy a pulzusod is emelkedik. A European Journal of Preventive Cardiology kutatása szerint az infraszaunában izzadó résztvevők testhőmérséklete még 30 perccel később is magasabb volt - ezt a jelenséget azok is megtapasztalhatják egyébként, akik közepes intenzitású kardióedzést végeznek. De ez tényleg azt bizonyítja, hogy a szaunázás segít a fogyásban?

“Egyetlen kutatás sem bizonyítja, hogy az infraszauna segíthet a fogyásban hosszabb távon”
mondja dr. Brian Quebbemann, orvos.

Egy nagyon kicsi, amerikai kutatásból viszont az derült ki, hogy akik heti háromszor 45 percet töltöttek infraszaunában, azoknak négy hónap alatt 4%-kal csökkent a testzsírjuk. A kutatók viszont nem figyeltek arra, hogy a résztvevők sportoltak-e, így nehéz megmondani, mi okozta a súlycsökkenést.

Travis Saunders, fiziológus pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy a szaunázás bármelyik módja során folyékony halmazállapotúvá változnának a zsírsejtek, hiszen szerinte a test többi sejtjének is megváltozna a halmazállapota.

Milyen pozitív hatásai vannak a szaunázásnak?

Abban mindenképp segít, hogy ellazulj és relaxálj egy kicsit. A Springerplus című folyóiratban megjelent kutatás szerint pedig az infraszauna használata tényleg javíthat az edzés utáni regeneráción.

Érdemes rendszeresen szaunáznod?

Ha téged is megnyugtat és bármilyen módon is jobban érzed tőle magadat, akkor szaunázz bátran! Tényleg szebb lesz a bőröd, ellazulnak az izmaid, megfelelő étrend és edzés mellett pedig előrelendítheti a fogyásodat is, ám ez a két dolog az, ami valóban segít a súlycsökkentésben!

Olvasnál még a témában?