Egyszerű, nagyon tápanyagdús és percek alatt kész: ezért fér bele simán a diétádba a LECSÓ, ha így készíted el
Szerencsére már nagyon sok, korábban vadul diétázó is tisztában van azzal, hogy a fogyókúra egyáltalán nem csak csirkéből, halból, rizsből és salátákból áll - bár ezeknek is megvan a maga szépsége. Abszolút hatékony mind az életmód, mind a fogyás tekintetében, ha az összetevőkre figyelsz, variálsz, hiszen némi kreativitással és utánaolvasással az egyébként cseppet sem karcsúsító fogások is simán ehetők - bármikor.
Persze a mértékletesség a kulcs mindenben: ha kedved támad falatozni a nagyi kolbászos, tojásos lecsójából egy kis fehér kenyérrel, tedd azt: ha a hét nagy részén odafigyelsz az adagokra és a tápanyagbevitelre, akkor egy-egy ilyen fogástól biztosan nem dől össze a világ.
Bevallom, igazi lecsóőrült vagyok, de a klasszikus verziót már nem szívesen eszem meg. Nem vagyok vega, de próbálok minél kevesbeb húst enni, és azokból is a soványabb verziókat választani. A virsli és kolbászféléket kerülöm, amennyire lehet, ezért az én lecsómban nincs egy gramm hús sem. Viszont így is tud tápláló lenni, isteni finom, és ha egy nagyobb adagot főzök belőle - ami előkészületekkel maximun 15 perc - akkor napokig tökéletes ebéd lesz számomra.
Ha tudom, hogy kevesebb volt a fehérjebevitelem, akkor sütök hozzá egy csirkemellet vagy egy pár kocka tofut, főzök hozzá bulgurt vagy quinoát, és máris egy mennyei egytálételt kaptam.
Az alap lecsómat viszont jó idege már babbal készítem: ha van időm, beáztatom előző nap, de sokszor a konzerv mellett teszem le a voksomat. A hüvelyesek remek fehérje és rostforrások, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és a lecsóhoz is mesésen passzolnak. És amikkel még variálok, azok a fűszerek!
Lecsó, ami simán belefér a diétába - hozzávalók:
1 doboz vörösbab
5 nagyobb paradicsom
6 db tévépaprika
1 kápia vagy piros kaliforniai paprika
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb cukkini vagy pár szelet csillagtök
Só, bors, őrült pirospaprika
Friss rozmaring, bazsalikom, koriander
Így készítsd el
A kókuszzsíron üvegesre pirított hagymára dobd rá fél percre a zúzott fokhagymát, majd kapd le a tűzről, és egy evőkanálnyi pirospaprikát keverj el rajta. Nehogy odakapjon, ha nagyon kell, löttyints bele egy kis vizet. Picit piruljon, majd ha visszatetted a tűzre, mehet bele a vékonyra cikkezett paprika és a kockázoott paradicsom, a kockákra vágott tök vagy cukkini. Pár percig fedő nélkül pirítom, majd egy kevés vízzel felöntön, de ezt ki is hagyhatod. Ízlés szerint sózom, borsozom, átkeverem, beleteszem rozmaringot és a bazsalikomot, és fedő alatt 15 percig főzöm. Ha már kellően megfőtt minden, megy bele a bab. 5 perc után szórj rá egy kis friss koriandert, és mehet a tálalás.
Eheted tojással, főzhetsz mellé köretnek rizst, bulgurt, kölest, hajdinát, quinoát is. De ez így önmagában is remek tápanyagforrás.
Ha unod a salátákat, a grillezett holmikat, ez a lecsó egy tökéletes, rostban gazdag fogás, amiben a babon kívül az összes zöldség igen alacsony kalóriatartalmú. A bab viszont szuper fehérjeforrás - ne hagyd ki belőle!