jóga,mozgás

Eljött a jóga ideje: videók kezdőknek és haladóknak

Forrás: Getty Images
Ideje rászánnod magad egy olyan edzésformára, ami nem csak az izmaidat formálja, lazítja, de mentálisan is sokat tesz azért, hogy elviseld a bezártságot.

Mikor máskor lenne időd belekezdeni új edzésformákba, ha nem most? Ha eddig nem érdekelt a jóga, most adhatsz neki esélyt, mert hidd el, a futás mellé ez tényleg egy fantasztikus kiegészítő tevékenység. Amellett, hogy javítja az egyensúlyérzékelést, a kitartást, ha haladó verziót választasz, szinte olyan lesz, mint egy kemény, saját testsúlyos edzés - a legjobb pedig, hogy kiváló nyújtásnak is. Mentálisan megerősít, segít ellazulni, elengedni dolgokat, megtanít befelé figyelni.

A net telis tele jógavideókkal: mi most összeszedtünk néhányat, kezdőktől a haladókig. Végül van még valami, amire nagyon ügyelj: ne erőltest túl magad! Persze érdemes feszegetni a határaidat, de szakszerű segítség híján nincs, aki otthon, a szobában kijavítson - szóval ne terheld túl magad, és próbáld helyesen végrehajtani a gyakorlatokat!

Reggeli 10 perces átmozgató jóga

Ha a munka előtt van kedved kicsit bemelegíteni, átmozgatni magad az éjszaka után, és kicsit pörgősebben indítani a napot, akkor kezdj egy 10 perces nyújtó gyakorlatsorral. Majd meglátod, mennyivel jobban megy a munka egy kis mozgás után!

Jóga teljesen kezdőknek

Ha hosszabb időt szánnál a gyakorlásra, és még teljesen kezdő vagy, ITT mutatunk egy 36 perces jógavideót a JógaKlikken, a Négy elem jógagyakorlást: ez egy kissé dinamikus gyakorlatsor, de kezdő feladatok vannak benne. Ha tetszik, érdemes mind a négy elem, vagyis a Föld, Tűt, Víz és Levegő feladatsorát végrehajtani. A videóban segítenek, mik azok a dolgok, amikre ügyelni kell a gyakorlás során, mellette pedig hogy hogyan koncentrálj a légzésre is.

A JógaKlikken egyébként találsz jógát gyerekeknek is - ezt is kipróbálhatjátok, biztos, hogy imádni fogják az egészen picik is!

Hatha jóga, ha valami erősebbre vágysz

A következő, 1 órás jógavideóban egy klasszikus Hatha-jóga gyakorlást láthatsz erősítő és nyújtó gyakorlatokkal. A pózok hosszabb kitartásával bátran fokozhatod az edzés nehézségét!

Dinamikus jóga középhaladóknak

Ha inkább a mozgalmasabb dolgokat, az aktív edzésformákat kedveled, akkor a te jógastílusod a flow órák lesznek. A vinyasa flow gyakorlások alaposan átmozgatnak, felviszik a pulzust, közben lazítanak is. A következő 40 perces gyakorlás szuper lesz!

Ashtanga jóga középhaladóknak és haladóknak

Az Ashtanga az egyik legkeményebb jógatípus: van számtalan dinamikus eleme, mellette tele van kemény nyújtó pózokkal, erősítő elemekkel, gerinccsavarásokkal. Ezt a típust csak akkor javasoljuk otthonra, ha nem most jógázol először. Az Ashtanga egyes sora körülbeül 90 perces, lesznek benne olyan elemek, amiket elsőre talán képtelen vagy kivitelezni, viszont fontos, hogy akkor is próbáld meg addig csinálni a gyakorlatokat, ameddig csak tudod. Egy Ashtanga sor tökéletes kivtelezése nem egyszerű feladat, de bármilyen edzéssel felér!

Végül ne hagyd ki a jógagyakorlást követően a meditációt: ez segít lecsendesíteni az elmédet, lenyugtat, oldja a stresszt. Azt is gyakorolni kell, hogy ki tudd zárni a külvilágot, de hosszú távon szuper hatásai lesznek!