futás futás terhesen

Futás szülés után – az utolsó simítások, mielőtt futócipőt húzok, amit már nagyon várok!

Mert szülés után a futás újrakezdése egy sokkal összetettebb feladat, mint gondolnánk...

Épp ma kéthónapos a kislányom, így hamarosan újra rajthoz állhatok, de addig van pár dolog, amit meg kell tenni, hogy a futás újrakezdése ne sérülésekhez vezessen, és ne okozzon maradandó problémákat sem.

Szűk 4 hónapja futottam utoljára, bár az inkább már csak sétába tűzdelt kocogás volt, mindenesetre megörökítettem a nagy pillanatot:

Korábban részletesen írtam arról, hogy közvetlenül szülés után milyen típusú gyakorlatokat kezdtem el a regeneráció érdekében, és arról is, hogy szakemberek szerint mikor lehet elkezdeni futni, hogy ne okozzon későbbi problémákat, erről itt olvashatsz:

A 3. hét letelte után egyre több kismedence-erősítő és hasizom-regeneráló gyakorlatot illesztettem be (pl. oldalfekvésben lábemelés, miközben a köldököt be- és felhúzzuk), még többet sétáltam, és a spinningen is rendszeresítettem a laza tekeréseket. De mivel még a 6 hetes pihenőidőszak tartott, ezek nagyon könnyedek és rövidek voltak. Aztán a 6 hetes kontroll után, ahol az orvosom mindent rendben és helyreállva talált (még mindig nagyon hálás vagyok Pop Andrea doktornőnek és Bakóné Gottfried Anikó szülésznőnek, akiknek köszönhetően a nehézségek ellenére is csodás élményként él bennem a szülés – még akkor is, ha nem felejtettem el azt a pokoli fájdalmat, amivel jár – és mert sérülésmentesen megúsztam), eggyel nagyobb fokozatra kapcsoltam:

  • A gátizomtorna és kismedence erősítő feladatok mellé beiktattam néhány hagyományos kar- és hátizomerősítést
  • Megkezdtem a core izmaim bitang megerősítését, amiben Szántó Nelli futóedző van a segítségemre, aki saját magán tesztelte a gyakorlatokat, hiszen tavaly nagyjából ugyanitt tartott a szülése után. Hálistennek minimálisan nyílt szét csak egy szakaszon a hasizom, és már csak 2 centi hosszan és fél centi szélesen nem zárt össze, ezt az adottságok mellett a gyerekágyi tornának is köszönhetem.

A hasizom regenerációjára itt találsz pár gyakorlatot:

  • A séták alkalmával intenzívebb tempóra kapcsoltam, és a spinningen tekerések időtartamát is megemeltem

Azonban, ahogy ez megtörtént, elkezdett fájni a derekam, így még inkább beigazolódott, hogy a core izmok megerősítésére hatalmas szükség van, szóval arra jutottam, hogy bár jövőhéttől már meg akartam próbálkozni egy kis séta-kocogás kombóval, tolok rajta egy-két hetet, és továbbra is a core erősítésre koncentrálok és a gátizomtornára. Igyekszem mindezek és a csípő megerősítése mellett a terület mobilitására is hangsúlyt fektetni, hiszen ez a rész nagy változásokon ment át az elmúlt évben.

Ezeket a gyakorlatokat nagyon szeretem:

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Mindenképpen fontos, hogy inkább bírjunk ki pár hetet futás nélkül, mint hogy utána évekig szenvedjünk azokkal a problémákkal, amiket a nagy sietség okozhat.

A futó teljesítményen felépítésében barátnőm és korábbi edzőm, Szántó Nelli lesz a vezetőm, aki nem csak mint edző, hanem anyuka is nagy segítség lesz, hiszen több, mint egyéves kislányával bejárta azt az utat, amire én készülök most. A következő cikkemben arra keressük majd a választ,

  • hogyan lehet a futóedzéseket úgy beépíteni, hogy bár nem konkrét edzéstervet követek, mégis fejlődjek?
  • miért jó babakocsival futni és hogyan lehet olyan időtöltés, ami mindkettőnk számára élvezetes?
  • hogyan legyen úgy is helyes a futótechnikád, hogy közben tolsz magad előtt valakit és valamit?

Egy biztos, nagyon izgalmas időszak lesz, és nagyon várom, hogy belecsapjunk a lecsóba!

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft