Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Szülés utáni regeneráció: hogyan térj vissza a futóedzésekhez és lendülj formába?

futás várandósan,terhesen futni,sport várandósan,futás szülés után
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Sok nőt foglalkoztat a kérdés, hogy vajon miként szabad sportolni várandósság idején, illetve utána hogyan lehet visszatérni a korábbi edzésrutinhoz. Ha téged is, olvass tovább!
Olvasd el ezt is!

A várandósságom közepe táján járok, és eddig nem hagytam fel sem a futással, sem a sportolással, persze számos módosítást kellett eszközölni a szervezetem és a bébim érdekében, na meg persze nem is bírnám mindazt a terhelést, amit korábban. A várandósság alatti futás és az azt követő regeneráció, szülés utáni formába lendülés egy olyan téma, ami nem csak engem, de rengeteg babavárás előtt álló nőt foglalkoztat, így beszélgettem róla Szántó Nellivel, aki nem csak az edzőm, de jó barátnőm is, nem mellesleg alig 8 hónapos kisbabájával hetente jópár kilométert letol, hogy adjon tanácsokat, nála mi működött, és mire kellett figyelnie!

Nagyjából 8 hónapja szültél, mégis szuperformában vagy. Remek tempókat futsz (akár babakocsival is), hogyan sikerült elérned ezt a szintet?

Leginkább kitartó edzésmunkával, ugyanis nem erősítem alkatilag azok táborát, akikről a szoptatással csak úgy olvadnak le a felesleges kilók. Ahhoz, hogy a tempóm közelítsen a régihez, meg kellett szabadulnom legalább 8 kilótól, hiszen az extra kilókat cipelni kell. A várandósság alatt szinte végig mozogtam az utolsó heteket leszámítva, így különösebb extra súlyfelesleg nélkül mentem szülni. A 30. hétig futottam, összesen 1120km-t. Utána már nagyon nagy volt a pocakom és beköszöntött a kánikula is, úgyhogy egyszerűen nem kívántam és nem is erőltettem tovább. Semmiféle teljesítménykényszer vagy bizonyítási vágy nem volt bennem a futással kapcsolatban, még csak azon sem aggódtam különösebben, hogy mennyi plussz súlyt szedek fel, egyszerűen azért futottam, mert jólesett és éreztem, hogy jót teszek vele a babának is. A szülést követően nagyon szigorúan betartottam a 6 hetes gyermekágyas időszakot, és hagytam regenerálódni a testemet. Ebben az időszakban egy hormonális hullámvasút a női szervezet, úgyhogy ezidő alatt felszaladt pár kiló, ami sokáig nem is akart mozdulni, csupán annyit értem el a mozgással, hogy nem híztam tovább. Ekkor 72kg voltam, míg a versenysúlyom 62kg körül mozog.

Kezdetben a szétnyílt hasizmom helyreállításával és a medencefenék izmainak regenerációjával kezdtem a mozgást, illetve könnyű babakocsis sétákat csináltam, de a 7. héttől szinte minden nap mozogtam valamit. Később egyre intenzívebben sétáltam, majd a 10. héttől a gyorsgyaloglásból babakocsis futás lett, de csak annyit és olyan tempóval futottam, amennyi és ahogy jólesett. Eleinte azt tapasztaltam, hogy ha gyorsabban futok, akkor a rázkódás miatt előfordultak inkontinenciás problémák, ami arra utalt, hogy még erősítenem kell a medencefenék izmait, és korai a tempós futás, ráadásul a megváltozott testalkatom miatt a futómozgásomat is újra össze kellett rendeznem. Ezért visszatértem az erősítő edzésekhez, ezúttal a kislányommal, Sárival együtt. Amikor elkezdtünk rendszeresen baba-mama tornára járni, onnantól beindult valami. Sokkal jobban kezdett menni a futás is, jobb lett a közérzetem, éreztem, hogy vannak izmaim és elmúlt a derékfájásom is, amitől a szoptatás miatti helytelen testtartás és babaemelgetés miatt sok anyuka szenved. Elhatároztam, hogy heti 3-4 alkalommal erősíteni fogok és ezt mostmár több, mint 4 hónapja tartom is, emellett rendszeresen futok Sárival 40-60km-t hetente, most tartunk 1000km-nél.

Amikor újra elkezdtem mozogni egy picit megijedtem, hogy mennyire átalakult a testem, megváltozott a mozgásom és a teherbírásom. Többször tudatosítanom kellett magamban, hogy legyek türelmes és adjak időt a testemnek. 9 hónap alatt változott meg, életet adtam egy kis csodának, miért is várom el tőle, hogy két hónap után ugyanolyan legyen? Azóta, hogy látom, mire képes a női szervezet, csodálattal tekintek rá és jobban érzem magam a bőrömben, mint valaha. Szerencsére a sport számomra kikapcsolódás és nem szükséges rossz, így amióta újra rendszeresen mozoghatok teljesen kiegyensúlyozottnak érzem magam még akkor is, ha nem teljesen olyan a formám, mint régen.

edzés szülés után,szülés utáni regeneráció,sport szülés után
Súllyal hatásosabb is az edzés :)

Várandósan is szinte végig futottál (erről a RW-ben is volt már szó), átismételjük, mik voltak a legfontosabb szabályok, amiket be kell tartani és amiket te is tartottál?

Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy minden terhesség más és más, ezért az a legfontosabb, hogy megismerd a saját tested és figyelj a jelzéseire! Azért sem lehet általánosítani, mert az sem mindegy, hogy babavárás előtt mennyit sportoltál. Értelemszerűen egy olyan ember, aki rendszeresen sportolt észszerű keretek között sportolhat a várandósság alatt is (feltéve, ha nem veszélyeztetett terhes), viszont aki eddig egyáltalán nem sportolt, nem feltétlen most kell elkezdenie. Ha kisbabát tervezel, érdemes még a fogantatás előtt kialakítani egy kis edzésrutint. Mielőtt sportolni kezdesz, kérd ki a nőgyógyászod szakvéleményét, és ha szabad utat kaptál a mozgásra, akkor is csak annyit és olyan intenzitással sportolj, ahogy jólesik. Ez az időszak nem a nagy teljesítményekről és a rekordok megdöntéséről szól! Lesznek napok, amikor könnyebben megy és lesz, amikor egyáltalán nem kívánod majd a mozgást. Ez nem véletlen. Hallgass a testedre és ne foglalkozz azzal, hogy mennyit romlik a teljesítményed. Figyelj oda a pulzusodra. (Ne nagyon engedd 140 fölé tartósan.) Legyen nálad frissítés, mert könnyen leeshet a vércukorszinted és pótold folyamatosan a folyadékot!

Mit gondolsz, miért "éri meg" futni (persze, ha jól esik) a várandósság idején?

Nekem nagyon sokat segített formában maradni, és megélni a változást. Gondoljunk csak bele, mekkora fordulat az ember életében egy kisbaba érkezése. Az egyik pillanatban még heti 80-100km körül futok, majd semmit. Egy kicsit erős váltás lett volna. Szerencsére az orvosom és nagyon jó futó barátnőm Dr. Siklós Nóra is megerősített abban, hogy nem kell teljesen felhagynom a korábbi életvitelemmel, csupán alakítanom kell rajta. Így fokozatosan építettem le a kilométerek számát és hangolódtam az új kis élet érkezésére. Nagyon hálás vagyok neki, mert végig mellettem volt és megerősített abban, hogy hallgassak a testem jelzéseire, akkor nem lehet gond. Tudtam, hogy rábízhatom magam, és nála a legjobb kezekben leszünk.

Talán az egyik legpozitívabb hozama számomra a várandósság alatti futásnak az, hogy megtanultam a mozgás öröméért futni, félretéve minden megfelelési kényszeremet.

Ez egyébként szülés után is megmaradt. Mivel nehezebb megoldani egy kisbaba mellett a mozgást, minden sportolással töltött percben úgy érzem, hogy szárnyalok. Ezért is nagyon szerencsés szituáció, hogy olyan sportot űzök, amit Sárival együtt tudok csinálni.

Te mire figyeltél leginkább, mit javasolt az orvosod, a szülés utáni futással/sportolással kapcsolatban?

Legfontosabb szempont a fokozatosság. Legyél magaddal türelmes, és adj időt a testednek a teljes regenerációra. A terhesség első trimeszterében kezd termelődni a relaxin nevű hormon az anyai szervezetben. Ennek a hormonnak a hatása, hogy az izmok, ínak és ízületek lazábbá válnak, így a test jobban képes igazodni a magzat növekedéséhez, valamint felkészíti az anya szervezetét a szülésre. Ez a hormon – bár szintje fokozatosan csökken a szülést követően -, még a szoptatás alatt is jelen van a szervezetben és továbbra is kifejti hatását. Ennek eredményeképp továbbra is lazák maradnak az izületek, ami miatt nagyobb a sérülésveszély és a medencefenék izomzata is meggyengül, a megsüllyedt méh nyomja a húgyhólyagot, ami vizelési ingert, vagy akár akaratlan vizelet elcseppenést okozhat. Ha tapasztalsz ilyen jellegű problémát, mindenképp végezz napi szinten intim tornát és kerüld a rázkódással járó gyakorlatokat (így a futást is), amíg a probléma fennáll.

A szülést követően a szétnyílt hasizommal (diastasis recti) is számolni kell, amikor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól. Ha a rés nagyobb, mint egy ujjnyi, akkor még nem állsz készen a futásra. Az első lépés, hogy a hasizom újra összezáródjon, a core izomcsoport visszanyerje tartó funkcióját. Ezzel tehermentesül a gerinc, megszűnik a derék- és hátfájás, ami csak tovább fokozódik, ha nem fordítasz rá kellő figyelmet. Szoptatás alatt nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék, sportolásnál pedig ez hatványozottan igaz. Abban az esetben apadhat a tejed, ha nem pótolod megfelelő mértékben a folyadékot, egyébként ugyanannyi termelődik, sőt nekem személyes tapasztalatom, hogy olykor még több is. Arra azonban mindig szigorúan figyelek, hogy egyek futás előtt, frissítsek közben, és az edzés végeztével is bevigyem a megfelelő mennyiségű folyadékot. Mindig legyen nálad valami szénhidrát, mert sokkal könnyebben eléhezhetsz mozgás közben. Ha mozoghatnékod van, egy könnyű séta természetesen mehet pár héttel a szülés után is, de nem kell egyből futással indítanod, ha a fentebb felsorolt problémák fennállnak. Ha visszarendeződtek a hasizmok, nincs kismedence süllyedésed és megerősödött a gátizmod, akkor szép fokozatosan elkezdhetsz futni.

futás szülés után,szülés utáni regeneráció

Mit javasolsz futó kismamáknak arra vonatkozólag, hogy a táplálkozásban mire figyeljenek oda extrán (azon kívül, amire kismamaként egyébként is figyelni kell)?

Sportolás közben mindig legyen kéznél pár falat az esetleges eléhezés ellen. Ezen felül nagy figyelmet kell szentelni a folyadék és a vitaminok pótlására, hiszen az izzadás során extrán veszítünk belőlük. Várandósság és szoptatás alatt is nagyon fontosnak tartom, hogy megadjunk a szervezetünknek minden szükséges tápanyagot. Szóba se jöhet a koplalás, hiszen már nem csak rólunk van szó! Én az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok, amibe olykor-olykor egy kis bűnözésnek is bele kell férnie, persze csak az ésszerű keretek között.

Nelli orvosának tanácsai:


Nelli kádban hozta világra kislányát, és elmondása szerint nagyon ügyeltetek a gátvédelemre is. Van ennek bármi befolyása arra, hogy ilyen gyorsan regenerálódott vagy ez inkább alkati kérdés?

Dr. Siklós Nóra:A vízben szülésnek egy nagyon pozitív jellemzője, hogy segít ellazítani a gát szöveteit, így nagyobb eséllyel marad ép a gát a szülés alatt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gát sérülése nagyban kötőszövet függő és a kitolási szakban a gátvédelem csak részben tudja ezt befolyásolni. A teljes szervezet gyorsabb regenerációjában jelentős szerepe van a babavárást megelőző életmódnak, ezért érdemes még a várandósság előtt sportos és egészséges életvitelt folytatni. Sajnos nem lehet általánosítani, hogy mennyi idő szükséges szülés után, hogy a testünk a várandósságot megelőző állapotára álljon vissza. Teljesen egyén függő, hogy mikor lehet elkezdeni intenzíven sportolni a szülést követően.

A rázkódással járó mozgásformák, így a futás is növelheti a vizelettartási panaszokat (ahogy azt feljebb Nelli is írta), mivel a várandósság alatt a női test anatómiája teljesen megváltozik, a belső szerveket tartó szalagok, szövetek, izmok meglazulhatnak és nem látják úgy el a tartó funkciójukat, illetve a gát alátámasztó szerepét. Sokszor nehéz megítélni, hogy kész van e a szervezet a sportra, hiszen a saját testünk ismeretének vannak korlátai. Mindenki fokozatosan, saját testének válaszait, reakcióit figyelembe véve terhelje magát.

A vízben szülésről IDE kattintva olvashatsz bővebben.

Tovább olvasok
Kép

Sierre-Zinal: idén is Kilian Jornet és Maud Mathys nyertek, ám nem a megszokott módon zajlott az esemény

47. alkalommal rendezték meg Európa legrégibb terepfutóversenyét, a koronavírus miatt rendhagyó módon.

Kép

5 dolog, ami komolyan hátráltat a futásban, ha túl hirtelen vágsz bele

A nyári hónapok, a hőség, a különféle elfoglaltságok, szabadságok sokaknál az edzések jelentős csökkentését hozzák, ám így az őszi újrakezdés embert próbáló helyzetet teremt. Viszont megtehetsz pár dolgot, ha nem akarod még jobban nehezíteni az „újrakezdés” hónapjait!

Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Kép

Magas a vérnyomásod? Ezeket az ételeket kellene sokkal gyakrabban enned!

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem